Index Vakbarát Hírportál

A választások utánra halasztotta a melegházasságot elismerő törvény szavazását a szenátus

2022. szeptember 16., péntek 14:43

Az amerikai szenátus csütörtökön szavazott volna a melegházasságot védő jogszabályról, a voksolást azonban a november 8-i kongresszusi választások utánra halasztottak, mivel a tárgyalófeleknek nem sikerült elegendő republikánus támogatót szerezniük az elfogadáshoz.

A halasztás szertefoszlatta az érdekvédők reményeit, akik gyors döntést szerettek volna a képviselőház által már elfogadott törvényjavaslatról, amely védelmet biztosítana az azonos neműek közötti házasságok számára − közölte a Reuters hírügynökség. 

A lépést hetekig tartó zárt ajtók mögött zajló tárgyalások után hozta meg a demokrata és republikánus szenátorok egy kis csoportja, akik a képviselőházi törvényjavaslat módosításának módjait keresték annak érdekében, hogy legalább tíz republikánus támogatót nyerjenek, akik csatlakoznának a 48 demokrata és két független képviselőhöz.

Az Egyesült Államok statisztikai hivatalának 2019-es becslése szerint 543 ezer olyan háztartás van, amelyekben azonos nemű házaspárok élnek együtt és 469 ezer olyan háztartás, ahol úgy élnek együtt azonos neműek, hogy nem kötöttek házasságot.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségének frakcióvezetője „rendkívül csalódott” amiatt, hogy az ötven republikánus szenátor közül nem volt legalább tíz olyan, aki hajlandó lett volna támogatni a melegjogi törvényt − írta közleményében Justin Goodman szóvivő.

Goodman hozzátette, hogy Schumer „száz százalékban elkötelezett” amellett, hogy még idén megtartsák a szavazást. A tárgyalásokat vezető szenátorok nyilatkozatot adtak ki, amelyben közölték, hogy további időre van szükségük a törvényjavaslat kidolgozásához.

Bízunk abban, hogy amikor a szenátusban szavazásra kerül a jogszabály, meglesz a kétpárti támogatás az elfogadásához

− jelentette ki Tammy Baldwin és Kyrsten Sinema demokrata, valamint Susan Collins, Rob Portman és Thom Tillis republikánus szenátor. Baldwin korábban újságíróknak azt mondta, hogy a választásokat követően szavazásra bocsátják a törvényjavaslatot.

A melegházasságot elismerő szövetségi törvény meghozatala azután vált sürgetővé, hogy Clarence Thomas, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának konzervatív bírája júniusban azt írta, hogy ugyanaz a logika, amely a bíróságot az abortuszhoz való szövetségi jog megsemmisítéséhez vezette, arra is késztetheti, hogy felülvizsgálja az azonos neműek házasságát legalizáló korábbi döntését.

Korábban Mitt Romney szenátor egyike volt annak a több republikánusnak, akik azt mondták, hogy nincs szükség törvényt hozni a kérdésben, ugyanis az alkotmánybíróság szerepét is betöltő Legfelsőbb Bíróság 2015-ben kimondta, hogy a házasságkötéshez való jog garantált az azonos nemű párok számára.

2015-ben a bíróság azonban jóval kevésbé volt konzervatív, mint jelenleg. A jogszabály támogatói attól tartanak, hogy a halasztás  miatt tovább csökkenhet annak támogatottsága, különösen, ha a republikánusok nyernek a novemberi választásokon.

Rovatok