Index Vakbarát Hírportál

Munkahelyükön takarékoskodnak a távmunkások az otthoni rezsivel

2022. szeptember 16., péntek 14:16

Egyre több román munkavállalót aggasztanak a növekvő energiaárak, többségük takarékoskodni próbál, a távmunkában dolgozók pedig gyakrabban járnak be munkahelyükre, hogy csökkentsék az otthoni rezsit.

A távmunkában dolgozó románok gyakrabban járnak be munkahelyükre, hogy csökkentsék az otthoni rezsit.

A koronavírus-világjárvány egészségügyi és társadalmi kihívásai után a 2022-es év gazdálkodási próbatételt jelent a munkavállalók számára, ezért az energetikai válság és az infláció következményeinek átvészelése érdekében

80 százalékuk takarékoskodással próbál felkészülni a közelgő tél kiadásaira.

A megkérdezettek 25 százaléka jelezte, hogy elkezdett félretenni pénzt a téli rezsikiadásokra, 13 százalékuk befektetéseket eszközölt bevételi forrásai változatosabbá tétele érdekében, 10 százalékuk másodállással próbálja kiegészíteni keresetét. A válaszadók 35 százaléka mondta, hogy télen takarékoskodni fog, hatékonyabbá téve energiafelhasználását, míg 20 százalékuk úgy értékelte, hogy az energiahordozók drágulása nem befolyásolja anyagi helyzetét.

Alig akad munkahely, amely követné az inflációt a bérekkel

A 15 százalékot meghaladó infláció negatív hatásainak kivédése érdekében a megkérdezettek alig 3 százaléka mondta azt, hogy inflációkövető munkaszerződése van, úgyhogy a növekvő kiadásokat fedezni fogják a kialkudott béremelések – írja az MTI. A többiek a kiadásaik csökkentésére kényszerülnek, és a ruházati cikkeken (40 százalék), a szabadidőprogramokon (40 százalék), a felesleges kiadások csökkentésén (37 százalék), illetve a szabadságok elhalasztásán (20 százalék) próbálnak takarékoskodni.

A távmunkában dolgozó alkalmazottak 57 százaléka mondta azt, hogy ilyen energiaárak mellett inkább gyakrabban jár be munkahelyére, hogy csökkentse az otthoni rezsiköltségeit,

33 százalékuk pedig az otthoni energiaszámlák kifizetéséhez kompenzációt szándékozik kérni munkaadójától.

A BestJobs, amely a felmérést készítette, megállapította, hogy a távmunkát feltételező állásajánlatok aránya év eleje óta 12 százalékon maradt Romániában, de a hibrid (irodai és/vagy otthoni) munkáról szóló ajánlatok aránya növekedőben van, mostanra elérte a 20 százalékot.

A felmérés adatait augusztus 27. és szeptember 11. között vették fel 1272 romániai internetfelhasználó bevonásával.

(Borítókép:  Andia / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok