Index Vakbarát Hírportál

Svájcban is maximalizálják a fűtést a középületekben

2022. szeptember 16., péntek 17:03

A svájci kormány pénteken úgy döntött, hogy a kormányzati és középületeket mostantól legfeljebb 20 Celsius-fokra lehet felfűteni az energiatakarékosság miatt.

A berni kabinet által pénteken elfogadott intézkedések körébe tartoznak a szövetségi kormányzati irodaépületek, egyetemek és katonai létesítmények. A cél, hogy 6–10 százalékos energiamegtakarítást érjenek el a szövetségi épületek fűtésében.

A további lépések részeként, ahol csak lehetséges, elzárják a meleg vizet, éjszakára és hétvégére letekerik a termosztátokat, és lekapcsolják a nem létfontosságú világítást és elektromos eszközöket. A karácsony és újév közötti irodai adminisztratív tevékenységet csökkenteni fogják, hogy kevesebb épületet kelljen nyitva tartani – írja az MTI.

A svájci kormány augusztusban önkéntes kampányt indított, amelyben arra kérte a fogyasztókat és az üzleteket, hogy takarékoskodjanak az energiával, mivel télen földgáz- és áramhiány várható, amely legrosszabb esetben jegyrendszerhez is vezethet.

Európa-szerte minden ország különféle intézkedésekkel igyekszik csökkenteni az energiafogyasztást és feltölteni földgáztárolóit, hogy felkészüljön egy esetleges teljes gázcsapelzárásra. Az intézkedések közé tartozik a termosztátok letekerése és a középületek világításának lekapcsolása.

Rovatok