Index Vakbarát Hírportál

Az iráni erkölcsrendészet „átnevelés” közben agyonvert egy nőt, mert nem viselt hidzsábot

2022. szeptember 17., szombat 08:53

Mahsa Amini, egy 22 éves kurd nő meghalt, miután „erőszakosan letartóztatták” a nemrég szigorított öltözködési szabályok megsértése miatt.

Egy 22 éves nő meghalt egy iráni kórházban néhány nappal azután, hogy a rezsim erkölcsrendészete őrizetbe vette, mert nem viselt hidzsábot − közölte a The Guardian.

Mahsa Amini a családjával Irán nyugati Kurdisztán tartományából a fővárosba, Teheránba utazott rokonlátogatásra, amikor állítólag azért tartóztatták le, mert nem tartotta be a női öltözködésre vonatkozó szigorú szabályokat.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy Aminit megverték a rendőrségi furgonban, amit a rendőrség tagad.

A hír hetekkel azután érkezett, hogy Ebrahim Raisi, Irán keményvonalas elnöke elrendelte a nők jogainak visszaszorítását, és az ország kötelező öltözködési szabályainak szigorúbb betartatására szólított fel, amely szerint az 1979-es iszlamista hatalomátvétel óta minden nőnek kötelezően viselnie kell a hidzsáb fejfedőt.

Amini családját órákkal letartóztatása után értesítették, hogy a nőt a Kasra kórház intenzív osztályára szállították.

A Hrana iráni emberi jogi szervezet szerint Amini családjának a letartóztatásakor azt mondták, hogy „átnevelés” után szabadon engedik.

A rendőrség később közölte, hogy Amini szívrohamot kapott, családja azonban ezt vitatta, és azt állította, hogy a nő egészséges volt, és nem voltak egészségügyi problémái. 

Amini kómában volt, miután megérkezett a kórházba a családja szerint, hozzátéve, hogy a kórház személyzete azt mondta nekik, hogy agyhalott.

A közösségi médiában olyan fényképek terjedtek el, amelyeken Amini kómában fekszik a kórházi ágyon, fején kötésekkel és légzőcsövekkel.

Kórházba szállítását és halálát iráni hírességek és politikusok is elítélték. Mahmoud Sadeghi reformpárti politikus és volt parlamenti képviselő felszólította a legfelsőbb vezetőt, Ali Khamenei ajatollahot, hogy szólaljon fel Amini ügyében.

Mit szól a legfelsőbb vezető, aki jogosan ítélte el az amerikai rendőrséget George Floyd halála miatt, ahhoz, amit az iráni rendőrség Mahsa Aminivel tett? 

− tette fel a kérdést a Twitteren.

Az iráni hatóságok arcfelismerő rendszereket terveznek telepíteni az új hidzsábtörvény betartatására.

A belügyminisztérium és a teheráni ügyészség Raisi utasítására vizsgálatot indított az ügyben − jelentette az állami média.

Raisi augusztus 15-én írt alá egy rendeletet, amely szigorítja a nők öltözködését, és szigorúbb büntetéseket ír elő a kódex megsértéséért, mind nyilvánosan, mind az interneten.

A július 12-én meghirdetett nemzeti „hidzsáb és szüzesség napja” után országszerte tartóztattak le nőket. Egyikük Sepideh Rashno író és képzőművész volt, akit a jelentések szerint megvertek és megkínoztak az őrizetben, mielőtt a televízióban kénytelen volt bocsánatot kérni.

Emberi jogi csoportok arról számoltak be, hogy a Kasra kórház elé biztonsági erőket vezényeltek.

Rovatok