Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Nem állunk le Ukrajnában!

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2022.09.17. 21:39
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

    Tartsanak velünk vasárnap is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat!

  • A Greenpeace környezetvédelmi csoport aktivistái megakadályozták egy orosz gázszállítmány kirakodását egy észak-finnországi cseppfolyósítottföldgáz- (LNG-) terminálon – közölte a terminál tulajdonosa és a Greenpeace az Al Jazeera híradása szerint.

    Az aktivisták azt követelték Helsinkitől, hogy az Ukrajnában zajló orosz invázió közepette állítsa le az orosz gáz importját.

    „A szállítmány Oroszországból származó cseppfolyósított földgázt tartalmazott” – mondta az AFP-nek a blokkolt gázt importáló Gasum finn vállalat szóvivője, Olga Vaisanen.

  • Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy erői csapásokat mértek ukrán állásokra Ukrajna több részén, és azzal vádolta Kijevet, hogy lövéseket adott le a zaporizzsjai atomerőmű közelében.

    Az ukrán külügyminisztérium szóvivője tagadta, hogy az ukrán erők lövéseket adtak volna le az ország déli részén lévő létesítmény közelében.

    Az orosz erők Herszon, Mikolajiv, Harkiv és Donyeck térségében hajtották végre csapásaikat a minisztérium szerint, amely hozzátette, hogy az ukrán erők sikertelen offenzívát hajtottak végre a herszoni Pravdine közelében.

    Zaporizzsjában a minisztérium szerint a sugárzási szintek továbbra is normálisak. A tárca közölte, hogy szombaton két alkalommal is ukrán ágyúzást regisztráltak az erőmű közelében – számolt be róla a Reuters.

    Oroszország és Ukrajna többször is megvádolta egymást a zaporizzsjai erőmű lövésével. Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökség csütörtökön határozatot fogadott el, amelyben követeli, hogy Oroszország vessen véget a létesítmény megszállásának.

  • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó az orosz–ukrán háború 206. napjáról írt hivatalos Twitter-oldalán.

    Apró, de profi farkasfalka továbbra is kecsesen tépi szét az orosz koscsordát déli és keleti irányban

    – fogalmazott Mihajlo Podoljak.

    Az elnöki tanácsadó szerint Ukrajna inváziója a Kreml legnagyobb geopolitikai katasztrófájaként vonul be a történelembe.

  • A nyugati szankciók kezdenek ártani Oroszország azon képességének, hogy fejlett fegyvereket gyártson az ukrajnai háborúhoz – mondta a Reutersnek Rob Bauer, a NATO Katonai Bizottságának elnöke.

    Közben meg nem nevezett amerikai tisztviselők a CNN-nek azt mondták, csalódottak amiatt, hogy a szankcióknak nem volt nagyobb hatásuk az orosz gazdaságra.

  • A Maxar nagy felbontású műholdfelvételei a város temetőjének bejáratát mutatják márciusban és öt hónappal később. A tömeges temetkezési hely a jelentések szerint mintegy 440 holttestet tartalmaz. Egyre több a bizonyíték arra, hogy az orosz csapatok több száz embert mészároltak le Izjumban, írja a Kyiv Independent.

  • A településen összesen 270 lakos él. A herszoni régióban található, napokban visszafoglalt Viszokopolje javarészt elpusztult. Erről Jaroszlav Janusevics, a Herszoni területi katonai közigazgatás elnöke számolt be a Telegramon.

    Még mindig 270 lakos él a településen. A folyamatos bombázások miatt nincs mód az áram- és vízellátás helyreállítására, sem a kórházak, gyógyszertárak és üzletek újraindítására. A regionális hatóságok most azon dolgoznak, hogy helyreállítsák az áram-, víz- és fűtésszolgáltatást

    – írta a bejegyzésében Janusevics, aki hozzátette, hogy tegnap humanitárius segélyt adtak át Viszokopolje lakóinak, ami élelmiszert és építőanyagokat is tartalmazott a lakások helyreállításához.

    Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó szerint a megszállt déli területek felszabadítása hosszú és nagyon nehéz folyamat lesz – írja az Unian hírügynökség.

  • Az orosz megszállás alatt lévő zaporizzsjai atomerőmű négy fővezetékének egyikét megjavították, amely így két héttel a leállás után újra árammal látja el az erőművet – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

    A fővezeték tegnap délutáni visszakapcsolásával a három tartalék vezeték ismét tartalékban van

    – fogalmazott a közlemény.

    Majd hozzátették, hogy a másik három fő külső 750 kilovoltos vezeték, amely korábban a konfliktus miatt elromlott, továbbra is üzemen kívül van – írja a Guardian.

  • A nemrég visszafoglalt harkivi régióban található Csupovkában egy kóbor kutyára bukkantak az ukrán katonák, amelynek az orrára egy Z-t véstek – erről Anton Herascsenko, egykori ukrán belügyminiszter-helyettes írt a Twitteren.

    Az ukrán belügyminisztérium jelenlegi tanácsadója egy videót is megosztott, amelyhez azt írta, mindezt vélhetően az oroszok tették.

  • Az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Csehország „különleges nemzetközi bíróság” felállítását szorgalmazta, miután tömegsírt fedeztek fel az északkelet-ukrajnai Izjumban. Az ukrán hatóságok több mint 440 holttestet fedeztek fel, néhányuknak a kezét hátrakötözve találták meg – írja a Guardian.

    Jan Lipavský, a Cseh Köztársaság külügyminisztere szombaton egy tweetben közölte:

    „Oroszország több száz lelőtt és megkínzott ember tömegsírját hagyta hátra Izjum térségében. A 21. században elképzelhetetlenek és visszataszítóak az ilyen támadások a polgári lakosság ellen. Nem szabad elnéznünk! Kiállunk minden háborús bűnös megbüntetése mellett. Egy különleges nemzetközi törvényszék mielőbbi felállítására szólítok fel, amely az agresszió bűntettét üldözi.”

  • Az orosz megszállók katonai felszerelésük és személyzetük egy részét Bogatir faluba helyezték át, amely a Molocsnij-torkolat területén található. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere arról számolt be a Telegramon, hogy öt robbanás dördült a Molocsnij Liman közelében az orosz felszerelések és személyzet bevetési területén.

    Fedorov hozzátette, hogy reggel robbanás történt Radivonivka falu közelében, ahol az orosz katonai bázis található. Az ellenség veszteségeiről most gyűjtik az információkat – adta hírül az Unian hírügynökség.

  • „Oroszország ukrajnai kudarcai és az apadó erőforrások azt mutatják, hogy haderői a dolgok jelenlegi állása szerint képtelenek elérni Vlagyimir Putyin elnök eredeti céljait az ország megszállásával” – mondta pénteken a Pentagon hírszerzési főnöke.

    Most egy olyan ponthoz érkeztünk, ahol szerintem Putyinnak felül kell vizsgálnia, hogy mik a céljai ezzel a művelettel kapcsolatban. Mert most már elég egyértelmű, hogy nem fogja tudni megvalósítani azt, amit eredetileg szándékozott

    – mondta Scott Berrier altábornagy, a Védelmi Hírszerző Ügynökség igazgatója egy Washingtonon kívüli hírszerzési és nemzetbiztonsági konferencián.

    Putyin februárban csapatokat küldött a szomszédos Ukrajnába, amerikai tisztviselők szerint azzal a céllal, hogy megbuktassa Ukrajna nyugatbarát kormányát. Az ukrán erők a háború korábbi szakaszában kiszorították az orosz harcosokat az ukrán főváros körüli állásaikból – írja az AP News.

    Oroszország pedig a múlt héten újabb jelentős kudarcot szenvedett, amikor egy ukrán ellentámadás visszaszorította csapatait Ukrajna északkeleti részének nagy területeiről.

  • Az orosz védelmi minisztérium közzétett egy videót az orosz BTR–82A és az amerikai M113-as páncélozott személyszállító harcáról, írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

    „A csata eredményeként az orosz katonák lefoglaltak egy amerikai gyártmányú M113-as páncélozott személyszállítót, amelyet az ukrán katonák elhagytak, majd elmenekültek” – közölte a minisztérium.

    A videón az orosz katonai személyzet által készített felvételek láthatók. 

  • Oleg Szinyehubov, a Harkivi terület kormányzója közölte, hogy egy 11 éves kislány meghalt egy orosz rakétatámadásban a kelet-ukrajnai Csuhujiv városában. A kormányzó elmondta, hogy a rakéták „a kritikus infrastruktúrában, a magánszektorban, egy vállalkozásban és egy benzinkútban” is kárt okoztak.

    Szinyehubov a Telegram-oldalán közölte:

    Egy ártatlan gyermek halt meg az orosz terror miatt. Sajnos a 11 éves kislány, akit Csuhujivban szállítottak kórházba, belehalt sérüléseibe. Egy másik nő is megsérült a Csuhujiv elleni támadások után, az áldozat állapota kielégítő

    – számolt be róla a Guardian.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta, hogy az orosz hadsereg folyamatosan nyomul előre Ukrajnában, hogy újabb területeket foglaljon el az ukrán csapatok közelmúltbeli ellentámadása ellenére.

    Putyin Üzbegisztánban beszélt újságíróknak. Megjegyezte, hogy Ukrajna ellentámadásokat indított, de azt mondta: „A Donbászban folytatott offenzív műveletünk nem áll le.”

    Hozzátette, hogy az orosz erők „lassan, de folyamatosan nyomulnak előre, és fokozatosan egyre több területet foglalnak el”.

  • Egy 25 teherautóból álló konvoj dízelüzemanyaggal és más, kritikus fontosságú szállítmánnyal felfegyverkezve érkezett meg Európa legnagyobb atomerőművéhez, amelyet egy hete leállítottak, attól tartva, hogy a térségben zajló harcok sugárzási katasztrófát okozhatnak – közölte az ukrán atomenergia-üzemeltető.

    Az Enerhoatom közleménye szerint a teherautók az orosz ellenőrző pontokon keresztül szállíthattak pótalkatrészeket a sérült távvezetékek javításához, vegyszereket az erőmű működéséhez, valamint kiegészítő üzemanyagot a tartalék dízelgenerátorokhoz  írja a Sky News.

  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat őrizetbe vett egy orosz ügynököt, aki egy rejtett kamerával rögzítette a fegyveres erők helyzetét az ország déli részén – tájékoztatott Mikolajiv Területi Ügyészsége.

    A férfi a felvételeket zárt kommunikációs csatornákon továbbította a kurátoroknak. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat megjegyzi, hogy az orosz megszállók a kapott információkat rakéta- és tüzérségi csapásokra tervezték felhasználni az ukrán csapatok egységei ellen.

  • Amint arról már írtunk, Oroszország valószínűleg makacsul ragaszkodik hozzá, hogy megvédje a kelet-ukrajnai Donbász régióban lévő luhanszki területeit, az azonban nem világos, hogy a moszkvai erőknek lesz-e ehhez elegendő tartaléka.

    A NATO egyik vezető katonai tanácsadója a Reutersnek elmondta, hogy a nyugati szankciók rontják az oroszok fegyvergyártási lehetőségeit, bár hozzátette, hogy Oroszország továbbra sem fog lőszerhiányban szenvedni.

  • Joe Biden amerikai elnök pénteken találkozott a WNBA-sztár, Brittney Griner és egy másik, Oroszországban fogva tartott amerikai, Paul Whelan családtagjaival – értesült a Guardian.

    Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára tolmácsolta az amerikai elnök szavait, akinek továbbra is feltett szándéka, hogy a lehető legnagyobb biztonságban hazahozzák az amerikai foglyokat.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy túl korai lenne még arról beszélni, hogy megfordultak az erőviszonyok a fronton. Ehhez szerinte arra van szükség, hogy minél több fegyveres támogatást kapjon országa.

    Oroszország a múlt héten egy gyors ukrán ellentámadást követően kénytelen volt visszavonni erőit Északkelet-Ukrajnában.

    A tisztviselők szerint Ukrajna eddig mintegy 9000 négyzetkilométer területet szerzett vissza – írja a Sky News.

  • Az ukrán védelmi minisztérium közzétette a legfrissebb tájékoztatást Oroszország teljes harci veszteségeiről a háború februári kezdete óta. A számok azt mutatják, hogy az orosz erők 54 250 katonát, 2202 tankot és 4701 páncélozott harci járművet veszítettek.

    Az ukrán erők 251 katonai repülőgépet, 216 helikoptert és 911 drónt is ártalmatlanítottak.

  • A Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) úgy döntött, hogy az égisze alatt zajló versenyeken érvényben tartja az orosz sílövők részvételi tilalmát, amelyet az ukrajnai háború miatt rótt ki rájuk.

    Az IBU pénteki, salzburgi kongresszusán negyven ország küldöttei szavaztak Oroszország felfüggesztésének fenntartása mellett, egy nem és négy tartózkodás ellenében. A tilalom érvényben maradt a háborúban Moszkvát támogató Belaruszt illetően is.

    A nemzetközi szövetség álláspontja szerint a felfüggesztésnek csak akkor lehet vége, ha a két ország biatlonszövetsége egyértelműen elhatárolódik a háborútól.

    A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) február 28-án javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy az ukrajnai invázió miatt akadályozzák meg az orosz és belarusz sportolók versenyeken való indulását. Az IBU márciusban vonta meg a két ország sílövőinek rajtjogát, és függesztette fel mindkét szövetség tagságát a sportági világszövetségben – adta hírül az MTI.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezető tanácsadója, Mihajlo Podoljak sürgette az európai országokat, hogy biztosítsanak Ukrajnának hatékony és modern légvédelmi fegyverrendszereket – írja a Guardian.

    Vlagyimir Putyin arra figyelmeztette Ukrajnát, hogy Moszkva fokozhatja csapásait az ország létfontosságú infrastruktúrája ellen, ha az ukrán erők az oroszországi létesítményeket támadják továbbra is.

  • Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter nem érti, hogy Németország miért nem ad át Leopard harckocsikat Ukrajnának, és miért csak önjáró páncélosokat küldött − közölte az ukrán Unian hírügynökség. 

    A politikus erről a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában beszélt.

    Ez számunkra rejtély: mi Leopard harckocsikat vagy Marder gyalogsági harcjárműveket kérünk, Németország pedig Dingo páncélozott járműveket ad át. Erre is szükség van, és hálásak vagyunk érte. De nem ez az, amire a harcban a legnagyobb szükségünk van. Mi a probléma?

    − háborodott fel a külügyminiszter.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken arról beszélt, hogy köszönetet nyilvánított a Nike-nak, amiért meghozták a szerinte helyes döntést és kivonultak Oroszországból.

    Ez egy példa arra, hogy az üzleti élet jelentős szerepet játszhat az emberiség és a szabadság védelmében

    – mondta Zelenszkij éjszakai videóbeszédében.

  • Szeptember 17-én, pénteken éjszaka leégett egy orosz katonai bázis Zaporizzsja Molocsnij Liman régiójában – közölte Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere.

    Tájékoztatása szerint a bázis olyan hevesen ég, hogy a füst még mindig terjed.

  • Az orosz fegyveres erők két civillel végeztek pénteken a donyecki régióban – jelentette a hírt Pavlo Kirilenko, a megyei katonai közigazgatás parancsnoka. A Telegramon közzétett tájékoztatásában további 11 sérültről írt.

    Az Ukrajinszka Pravda információi szerint a háború kezdete óta Donyeck régióban 853 civil halt meg és 2135 sebesült meg.

  • Oroszország valószínűleg makacsul ragaszkodik hozzá, hogy megvédje a kelet-ukrajnai Donbász régióban lévő luhanszki területeit, az azonban nem világos, hogy a moszkvai erőknek lesz-e ehhez elegendő tartaléka – írja a brit védelmi minisztérium.

    A legutóbbi titkosszolgálati tájékoztató szerint:

    Bármilyen jelentős területvesztés Luhanszkban egyértelműen aláássa Oroszország stratégiáját.

  • Személyesen találkozott egymással nemrég Narendra Modi indiai miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök, ahol a CNN tudósítása szerint előbbi azt mondta partnerének, hogy a béke útjára kell lépni az ukrajnai háborúban.

    A cikk szerint Modi azt is kifejtette az orosz elnöknek, hogy most nincs itt az ideje a háborúnak, egyúttal emlékeztette őt a demokrácia, a diplomácia és a párbeszéd fontosságára. 

  • Néhány héttel a brazil elnökválasztás előtt Jair Bolsonaro elnök az ukrán–orosz háború befejezésére szólított fel egy kampánybeszédében – adta hírül az MTI.

    „Testvérek vagyunk, egymás javát akarjuk. Bízunk a békében, Brazília mindent megtesz és eddig is mindent megtett a béke érdekében” – mondta Bolsonaro kampánykörútján Prudentópolis városában – jelentette helyi idő szerint péntek este a G1 brazil hírportál.

    Prudentópolis városát Brazília „kis Ukrajnájának” tartják. Az 53 ezer lakos háromnegyede ukránok leszármazottja, a várost és környékét pedig több tucat hagymakupolás templom díszíti.

    Brazíliában a becslések szerint mintegy 600 ezer ukrán származású lakos él, akik többnyire az ország déli részén telepedtek le. Paraná államban néhány város, mint Guarapuava és Prudentópolis menekülteket is befogadott már Ukrajnából.

Rovatok