Index Vakbarát Hírportál

Járattörlések és lebénuló közlekedés, vádemelés koporsófogdosás miatt

2022. szeptember 18., vasárnap 12:17

Hatalmas a várakozás II. Erzsébet hétfői temetése miatt, amelyre a világ minden tájáról érkeznek emberek. A városi közlekedés teljes megbénulásának elkerülése érdekében extra járatokkal egészítik ki a vasúti közlekedést.

Óriási várakozás övezi a királynő hétfői temetését, a világ minden tájáról érkeznek emberek, hogy élőben láthassák az eseményt. A néhai uralkodó temetése lehet a történelem legnagyobb eseménye, amiről egy brit sem szeretne lemaradni. Az angolok egy része már napokkal ezelőtt nyolc, sok esetben tizenkét órát várakozott, hogy a Westminster-palotában lerója kegyeletét II. Erzsébet előtt, azonban vannak, akik már most a temetésre készülnek.

Törölték a repülőjáratokat, de növelték a vonatok számát

A királynőt hétfőn délelőtt kísérik utolsó útjára, a szertartást a Westminster-apátságban tartják, ahol már most megjelentek a letáborozók. Zacskókkal, kempingszékekkel, sátorral foglalták el a kordon mögötti területet, hogy a legjobb helyről nézhessék az eseményt.

A Transport for London számításai szerint több mint egymillió ember lehet ott a királynő temetésén. Körülbelül 250-nel növelik a vasúti közlekedésben részt vevő vonatok számát, köztük néhány éjszakai járattal, emellett felfüggesztették az autópálya-lezárásokat Anglia-szerte.

Lord Sentamu yorki érsek a BBC-nek elárulta, hogy a királynő nem szeretett volna hosszú és unalmas temetést. Az érsek a legjobb szertartást ígéri, ahol az apátság kórusa is megszólal majd. Annak érdekében, hogy kiszűrjék a reptérről érkező zajokat, több mint 100 járatot töröltek. A Heathrow repülőtér bejelentette, hogy a hétfőn induló és érkező mintegy 1200 járat 15 százalékánál fennakadások várhatók – értesült a Sky News.

Vádat emeltek a „koporsófogdosó” férfi ellen

Amint arról már az Indexen is beszámoltunk, egy férfit rendzavarás miatt tartóztattak le a Westminster-palotában, miután a jelentések szerint felszaladt a lépcsőn a ravatalhoz, letépte róla a királyi lobogót, majd megérintette a koporsót.

A 28 éves férfi ellen közrend megsértése – szabálysértés, riadalomkeltés és zaklatás – miatt emeltek vádat. Szeptember 19-én, hétfőn van jelenése a Westminsteri Magisztrátusi Bíróságon – írja a BBC.

Ő a második olyan személy, akit azzal vádolnak, hogy bűncselekményt követett el sorban állás közben, ugyanis vádat emeltek egy 19 éves férfi ellen is, miután szerdán a sorban várakozó gyászolók közül két nőt is szexuálisan bántalmazott.

(Borítókép: Hosszú sorokban várják az emberek, hogy betekintést nyerjenek II. Erzsébet királynő hétfői temetési menetébe 2022. szeptember 18-án. Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images)

Rovatok