Index Vakbarát Hírportál

Ismét terjed a koronavírus Franciaországban, egy újabb hullám kezdődhet

2022. szeptember 18., vasárnap 15:35

Csaknem két hónapig tartó javuló tendencia után az iskolakezdést követően a koronavírus ismét terjed Franciaországban, elsősorban a 20 év alattiak körében, ami alapján valószínűsíthető egy nyolcadik járványhullám, de annak mérete egyelőre nem kiszámítható.

A koronavírus terjedése a járványhelyzet hetekig tartó javulása után ismét emelkedő tendenciát mutat – írta heti jelentésében a francia egészségügyi minisztérium járványügyi hatósága, amely szerint a napi átlagos esetszám 67 százalékkal ugrott meg egy hét alatt, jelenleg 33 ezer, s a reprodukciós ráta is 1 fölé emelkedett.

Egy másik mutató, az elvégzett tesztek száma is csaknem 10 százalékkal emelkedett az előző héten, több mint 852 ezerre – jelezte a tárca statisztikai részlege. A szűrések száma elsősorban a 16 év alattiak körében ugrott meg, 56 százalékkal.

Az elvégzett PCR-tesztek száma azonban jelenleg nem túl magas, így nem lehet biztos következtetést levonni, de a tendencia azt tűnik igazolni, hogy a járvány visszahúzódása megállt, és az esetszámok megugrottak, ami egy új járványhullám lehetséges kezdete

– mondta az AFP-nek Antoine Flahault virológus.

Franciaországban a helyzet nem példa nélküli, és számítottak is rá a szakemberek. A tavalyi év ugyanezen időszakában, az iskolakezdést követően a nyári járványhullámot okozó delta-variáns visszatért, és egy őszi-téli járványhullámot is okozott.

„Úgy tűnik, hogy az omikron jelenlegi domináns alvariánsa, a BA.5, amely nyáron egész Európát sújtotta, ismét terjed az iskolakezdés óta Franciaország valamennyi régiójában és szinte valamennyi nyugat-európai országban” – hangsúlyozta Antoine Flahault.

A szakember szerint azt viszont nehéz egyelőre megítélni, hogy milyen mértékű lehet egy újabb járványhullám, miután nem egyértelmű, hogy a lakosság immunizációja jelenleg milyen szintű. Az oltásra jogosultak 95 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás három adagját, de a negyedik oltást a jogosultaknak, azaz a 60 év felettieknek egyelőre csak harmada vette fel.

A legutóbbi két hullám dinamikájára támaszkodva azonban a szakemberek nem számítanak arra, hogy az egészségügyi ellátórendszert a közeljövőben leterhelik a koronavírusos fertőzöttek – számolt be az MTI.

Rovatok