Index Vakbarát Hírportál

A lengyel kormányfő üzent Orbán Viktornak

2022. szeptember 18., vasárnap 19:43

Lengyelország határozottan ellenzi, hogy az európai intézmények megfosszák Magyarországot az uniós forrásoktól – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vasárnap.

Morawiecki egy lengyelországi vidéki sajtóértekezletén reagált az Európai Bizottság (EB) vasárnap tett javaslatára, hogy függesszék fel a Magyarországnak szánt uniós források egy részének kifizetését az uniós pénzeszközökkel való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt.

A lengyel miniszterelnök természetesnek nevezte, hogy Varsó „minden erőből ellenzi” az európai intézmények minden olyan intézkedését, amelynek célja „jogtalanul megfosztani (az uniós) eszközöktől bármelyik tagállamot, adott esetben különösen Magyarországot”.

Morawiecki megjegyezte: azon információk szerint, amelyek Budapestről és Brüsszelből Lengyelországba érkeznek, „Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány előkészítette az Európai Bizottsággal kötendő megállapodás tervét”, amely – mint mondta – a magyar fél reménye szerint véget vet a brüsszeli testülettel folytatott vitának.

A lengyel kormányfő egyúttal helyesnek nevezte az uniós jogállamisági mechanizmus kapcsán megfogalmazott lengyel kifogásokat. Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos vasárnapi nyilatkozatára hivatkozva Morawiecki úgy értékelte: a biztos szerint nincs összefüggés a jogállamisági mechanizmus és a lengyel helyreállítási terv körüli vita között.

Hahn azt is beismeri, hogy „a Varsó és Brüsszel közötti vita ellenére nincs ok a Lengyelországgal szembeni jogállamisági vita elindítására” – mondta el Morawiecki. A lengyel kormányfő azon reményének adott hangot, hogy az idei és a jövő év fordulóján Lengyelország megkapja az új uniós költségvetési keretből neki odaítélt eszközöket is, írja az MTI.

(Borítókép: Mateusz Morawiecki. Fotó: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / Reuters)

Rovatok