Index Vakbarát Hírportál

Pszichiátriai betegekkel folytatnak kísérletet a brüsszeli orvosok

2022. szeptember 18., vasárnap 21:32

Belgium fővárosa a város legnagyobb klinikájával együttműködve kísérleti projektet dolgozott ki, amely lehetővé teszi, hogy az orvosi recepttel érkező betegek ingyen látogathassák a múzeumokat – írta a RTBF.be belga hírportál.

A Brugman Klinika pszichiátriai osztályán a páciensek úgynevezett „múzeumreceptet” igényelhetnek, ha az orvos úgy véli, hogy a kulturális feltöltődés jótékony hatással lehet lelki- és egészségügyi állapotukra. A város fizeti a beteg és legfeljebb három kísérő személy belépőjegyét.

Delphine Houba, Brüsszel kulturális tanácsosa azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy a projektnek kettős célja van: egyrészt a kultúrához való hozzáférés elősegítése a kiszolgáltatottabb rétegek számára, másrészt terápiás eszközként is szolgálhat.

A recepten szerepelnie kell, hogy a beteg melyik múzeumot kívánja meglátogatni, és hányan fogják elkísérni. A projekt kísérleti szakasza hat hónapig tart, és öt, a brüsszeli önkormányzat felügyelete alatt álló múzeumot érint.

Brüsszel önkormányzatát a kanadai Montréalban 2018-ban bevezetett gyakorlat inspirálta: a betegek orvosi receptre ingyenesen látogathatják a város szépművészeti múzeumát, írja az MTI.

Rovatok