Index Vakbarát Hírportál

II. Erzsébet temetése: a biztonságiak rémálma

2022. szeptember 19., hétfő 10:29

A brit királynő temetésére több száz vezető érkezik a világ minden tájáról, köztük uralkodók, elnökök és miniszterelnökök, mindannyian a saját igényeikkel. A biztonságiak rémálma a forgalom megszervezése és felügyelete a Westminster-apátság környékén.

Biden elnök és felesége, Jill Biden elfogadta a meghívást az eseményre, és már vasárnap megérkezett a temetésre, amely a pompa és a ceremóniák történelmi napja lesz. Hétfőn az Egyesült Királyság a leghosszabb ideig uralkodó királynőre emlékezik.

„A meghívás csak az elnöknek és a first ladynek szólt” – idézte a Washington Post a Fehér Ház sajtótitkárát. Karine Jean-Pierre ezzel nem oszlatta el a találgatásokat, hogy a korábbi amerikai elnökök kaptak-e meghívást. „Az Egyesült Királysághoz, illetve kormányához utalnám önöket ezzel a kérdéssel kapcsolatban” – mondta.

A 96 éves korában elhunyt Erzsébet 1951-től kezdve Harry S. Truman és Lyndon B. Johnson kivételével az összes amerikai elnökkel találkozott élete során – összesen tizenhárommal. Bidennel tavaly teáztak.

A királynő aprólékosan megkoreografált állami temetése helyi idő szerint délelőtt 11 órakor, közép-európai idő szerint délben kezdődik.

A királyi haditengerészet körmenetben szállítja koporsóját a Westminster Hallból a közeli Westminsteri apátságba. A fiatal Erzsébet 1947-ben itt ment férjhez, és itt koronázták meg 1953-ban, egy évvel trónra lépése után.

A külföldi méltóságokat felkérték, hogy egy nappal korábban érkezzenek, karcsúsított csapattal, lehetőség szerint kereskedelmi járatokkal, elkerülendő a londoni magánrepterek zsúfoltságát.

Ne használjanak helikoptereket a közlekedéshez – tolmácsolta a brit média a brit külügyminisztérium protokolláris útmutatásait. A vendégeket közvetlenül a temetés után a brit kormány által rendezett fogadáson várják.

A Buckingham-palota szóvivője „nem kommentálta a biztonsági intézkedéseket”. A miniszterelnöki hivatal nem kívánt megjegyzést fűzni a külföldi meghívottakra vonatkozó, kiszivárgott útmutató dokumentumokhoz, csupán annyit ismert el, hogy „a különböző vezetőkre vonatkozó intézkedések eltérőek lesznek”.

Közös buszozás

A várhatóan mintegy félezer tekintélyes vendéget arra is felkérték: a londoni utak zsúfoltságát azzal enyhítsék, hogy közös buszozást vállalva jutnak el a történelmi apátsághoz. A biztonsági aggályok miatt kivételt képezhet az amerikai elnök, aki valószínűleg a Szörnyeteg névre keresztelt páncélozott elnöki limuzinban utazik. A Beast abroncsai golyóállók, alváza nagy teherbírású, kibővített utasfülkéje biztonságos, titkosított kommunikációs technológiával és díszes belső térrel rendelkezik, amelyben még kihajtható íróasztalok is helyet kaphatnak.

Naruhito japán császár, aki ritkán hagyja el országát, valamint Isaac Herzog izraeli elnök meg nem erősített médiajelentések szerint szintén felmentést kaphat, és saját szolgálati autójával közlekedhet.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök megerősítette részvételét, és a helyi médiának azt nyilatkozta: „meglehetősen egyenletes elosztást fog látni a Nemzetközösség országai között”. Várhatóan más vezetők, köztük Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Jair Bolsonaro brazil elnök is részt vesz a királynő búcsúztatásán.

Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök és férje képviseli.

Hszi Csin-ping kínai elnök részvéttáviratot küldött III. Károly királynak, de egyelőre nem világos, hogy részt vesz-e a temetésen. Azok az országok, amelyekkel az Egyesült Királyságnak feszült diplomáciai kapcsolatai vannak – köztük Mianmar és Fehéroroszország –, valószínűleg nem képviseltetik magukat.

Nem kapott meghívást az iráni és az orosz elnök sem.

Nem fontolgatunk ilyen lehetőséget

– így reagált a Kreml szóvivője arra a kérdésre, vajon Vlagyimir Putyin orosz elnök megjelenik-e Londonban.

Milliók zarándoklata

A temetés egy másik globális eseménnyel, a New York-i ENSZ-közgyűlés kezdetével ütközik, amely szintén hétfőn kezdődik, és szeptember 27-ig tart. Biden „részt fog venni” a Közgyűlésen – közölte sajtótitkára.

Várhatóan milliók utaznak Londonba, hogy részesei legyenek a történelmi búcsúnak. Hosszú sorok és a reptérihez hasonló biztonsági ellenőrzések várják azokat, akik szeretnék leróni végső tiszteletüket az uralkodó előtt.

Erzsébet édesanyjának állami búcsúztatása 2002-ben szintén a Westminster-apátságban volt, akárcsak Diana hercegnőé 1997-ben.

Az utolsó uralkodó, akit ott temettek el, II. György király volt 1760-ban.

A londoni búcsúztatás után Erzsébet utolsó útját a windsori kastélyba teszi meg, ahol a Szent György-kápolnában helyezik örök nyugalomra férje, Fülöp herceg és apja, VI. György király közelében.

(Borítókép:  Chris Ratcliffe / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok