Index Vakbarát Hírportál

Történelmi pillanat: megválaszthatják Olaszország első női miniszterelnökét

2022. szeptember 19., hétfő 14:18

Az olasz jobboldali blokk, úgy tűnik, többséget szerez a parlament mindkét házában a jövő vasárnapi választásokon, miközben a magasan emelkedő energiaárak és az emelkedő kamatlábak egyre nagyobb kihívás elé állítják a nagymértékben eladósodott államot.

Giorgia Meloni, a nacionalista Olasz Testvérek párt vezetője az első számú esélyes arra, hogy ő legyen Olaszország első női miniszterelnöke. Azt ígérte, hogy a jobboldali blokk tiszteletben tartja az Európai Unió költségvetési szabályait, de reformokat sürgetett. 2018-as választásokon alkalmazott retorikája egy időre megnyugtatta a befektetőket, mert nem támadta az eurót, de hosszú távon nem biztosak Olaszország uniós tagságának biztonságában.

„Rövid távon megnyugodtunk, de csak egy időre” – mondta Charles Haddad, az OFI Asset Management portfóliómenedzsere.

A vasárnapi olasz parlamenti választáson jobbközép győzelem várható a Reuters információi szerint. Míg Meloni az uniós költségvetési szabályok betartásáról beszélt, addig a hosszú távú aggodalmak nőttek, hogy Olaszországot esetlegesen kiléptetheti az unióból. Ha a jobboldal kétharmados többséget szerez a parlament mindkét házában, az alkotmányt népszavazás nélkül is megváltoztathatják, amely védte az Olaszország uniós tagságáról szóló kérdéseket.

A Magyarországról szóló európai parlamenti jogállamisági jelentés az olaszországi választási kampány részévé vált, amelyben az Európa Uniónak a keleti tagállamokkal szembeni politikáját bírálta pénteken az olasz közrádiónak nyilatkozva Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek miniszterelnök-jelöltje.

Svédországban csúfos véget ért a politikai verseny a leköszönő miniszterelnök számára, ugyanis lemondásra kényszerült. A szociáldemokrata politikus pártja az eredmények alapján szoros küzdelemben maradt alul a jobboldali pártszövetséggel szemben.

Rovatok