Index Vakbarát Hírportál

Palkovics László: Teljesen független és zöld országgá válhatunk

2022. szeptember 19., hétfő 14:05

Magyarországon megtalálható minden olyan energiaforrás, például a szél és a geotermia, amely az energetikai átalakítás során lehetővé teszi, hogy függetlenné és zölddé váljunk – jelentette ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

A miniszter Brüsszelben bilaterális egyeztetéseket folytatott a foglalkoztatásért és a környezetvédelmi ügyekért felelős uniós biztossal, és bemutatta a kormány terveit az energetika és a közlekedés területén. Mint mondta, Frans Timmermansszal, az európai zöldmegállapodásért felelős biztossal tárgyalt arról, hogy Magyarország 16 milliárd eurós beruházást kíván végrehajtani, amelynek középpontjában a villamosenergia-rendszer átalakítása áll. A terv jelentős részét a helyreállítási alap hitelkonstrukciójából finanszírozná a kormány.

A projekt a zöldítésről és a digitalizációról szól, Magyarországon a nap- és szélenergia elérhető. Hozzátette, hogy Magyarország erőteljes szélbiztonsággal rendelkező ország, léteznek szélerőműparkok olyan területeken, ahol a szélsebesség nagyobb, mint 7,5 méter másodpercenként, bár már vannak olyan technológiák, amelyek kisebb szélsebesség mellett is képesek energiát előállítani. A beruházási tervben szerepel a geotermia is, csakúgy, mint a biomassza.

Vannak kiaknázatlan területek

„Ahol van fa és erdő, az felhasználható, és ez nem az erdő irtásáról szól, ami egy fals értelmezése annak a jogszabályi csomagnak, amelyet a kormány ennek érdekében meghozott” – jelentette ki az MTI szerint.

Palkovics László kifejtette továbbá, hogy Magyarországon a biogáz területén egyelőre kiaknázatlanok a lehetőségek. „Míg Magyarországon másfél milliárd köbméter biogázt elő lehet állítani, most nyolcvanmillió köbmétert állítunk elő” – tette hozzá.

Elmondása szerint Magyarországon a környező országokkal együtt az energiafelhasználás kőolaj- és földgázalapú, és a gazdaságot nem lehet gyorsan átalakítani, ezért is képviselt a kormány határozottabb álláspontot e téren az EU-ban. „Ebből az következik, hogy erre az évre Magyarország gázellátása biztosított, de Magyarország célja az orosz energiaimporttól való függés csökkentése és a függetlenség elérése” – értékelte a miniszter.

Rovatok