Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ független vizsgálatot kér az őrizetben meghalt iráni nő ügyében

2022. szeptember 20., kedd 16:43

Az ENSZ ügyvivő emberi jogi főbiztosa független vizsgálatot követelt az őrizeti fogságban meghalt 22 éves iráni nő, Masza Amini ügyében.

Az iráni erkölcsrendészet szeptember 13-án vette őrizetbe Masza Aminit, mert nem viselte a helyi előírások szerint kötelezővé tett fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a rendőrautóban megverték, kómába esett, majd sajtóértesülések szerint szeptember 16-án meghalt.

Az iráni rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg a fiatal lány. Az iráni belügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben. Az eset országos felháborodást váltott ki, és több helyszínen tüntetésekhez vezetett. Egy kurd jogvédő csoport szerint hétfőn öten vesztették életüket Kurdisztán tartományban, miután a biztonsági erők tüzet nyitottak a tiltakozókra.

Masza Amini tragikus halálát és az azzal kapcsolatos, kínzásról és rossz bánásmódról szóló vádakat azonnal, részrehajlástól mentesen és hatékonyan ki kell vizsgálnia egy független, kompetens hatóságnak, amely biztosítja az igazságszolgáltatást és az igazságot a nő családja számára

– közölte Nada al-Nasif ügyvivő főbiztos.

A tisztségviselő közleményében felszólította az iráni hatóságokat, hogy hagyjanak fel a hidzsáb viselése ellen tiltakozó nők zaklatásával és őrizetbe vételével.

A fejkendő viselése több mint negyven éve, az 1979-es iráni iszlám forradalom óta kötelező a nők számára, de az előírást gyakran megszegik, főleg a nagyvárosokban. Az utóbbi években több megmozdulás is volt a kötelező viselet ellen, de az iráni vezetés és az erkölcsrendészet továbbra is ragaszkodik a szabályhoz.

Rovatok