Index Vakbarát Hírportál

Áradás és földcsuszamlás Japánban, tovább emelkedett az áldozatok száma

2022. szeptember 20., kedd 07:17

Japánt az elmúlt évtizedek legnagyobb vihara sújtja; áradások és földcsuszamlások miatt két ember meghalt és kilencvenen megsebesültek.

A Nanmadol tájfun vasárnap reggel ért partot Japán harmadik legnagyobb szigetén, Kjúsún. Hétfőn erős széllökésekkel csapott le és rekordmennyiségű csapadékot hozott. A legfrissebb információk szerint legalább két ember halálát okozta és kilencvenen megsebesültek. A természeti katasztrófa miatt 9 millió embernek kellett elhagynia otthonát és 350 ezer háztartás áram nélkül maradt.

Az előrejelzések szerint a következő 24 órában akár 400 milliméter eső is hullhat. A szupertájfun – mely akár óránként 234 kilométeres széllökésekkel is járt – miatti földcsuszamlásokban házakat temetett maga alá a föld. Ez egy négyes vagy ötös kategóriájú hurrikánnak felel meg – számolt be a BBC.

A fővárosban, Tokióban is heves esőzések voltak, a Tozai metróvonalat áradás miatt lezárták. Több száz repülőjáratot töröltek, a vonatok és a kompok sem közlekedtek, illetve az üzletek is bezártak. A vihar miatt Kisida Fumio miniszterelnök keddre halasztotta New York-i útját, ahol az ENSZ Közgyűlésen mond majd beszédet.

Az előrejelzések szerint a vihar kelet felé vonul tovább, áthalad Honsú szigetén, majd a tenger felé veszi az irányt.

Rovatok