Index Vakbarát Hírportál

Navracsics: Nem távoznak a miniszterek az egyetemi kuratóriumokból

2022. szeptember 20., kedd 10:49

A területfejlesztési miniszter elmondása szerint erre Nyugat-Európában is számos példa van, ez önmagában nem jelent összeférhetetlenséget. Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy ha minden a terv szerint halad, 2023 elejére lehet megállapodás az uniós pénzekről.

Mint azt megírtuk, vasárnap az Európai Bizottság bejelentette, azt javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának, hogy függesszék fel a magyar kohéziós program három részére vonatkozó pénzek 65 százalékát, vagyis 7,5 milliárd eurót – átszámítva körülbelül 3000 milliárd forintnyi forrás elvonásáról szóló javaslatról van szó.

A kormány által hétfőn benyújtott törvénycsomag szerint a NAV feladata lesz az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatása, a vagyonkezelő alapítványokat konkrétan is nevesíteni kell, de a közalapítványi egyetemek kuratóriumaira is szigorúbb összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznának.

Ezzel kapcsolatban Navracsics Tibor az ATV Start Szigorlat című műsorában azt mondta: eddig is gyakorlat volt, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak indulniuk kell a közbeszerzéseken.

Arra a kérdésre, hogy így a különböző politikusoknak, minisztereknek − így Navracsics Tibornak, Lázár Jánosnak, Varga Juditnak és Szijjártó Péternek − az összeférhetetlenség miatt, amelybe belesorolják a „politikai szimpátiát” is, le kell-e mondaniuk a kuratóriumi tisztségükről, a miniszter úgy válaszolt, hogy

ezt nem várja el a Bizottság, Nyugat-Európában is számos példa van ilyesmire, ez önmagában nem jelent összeférhetetlenséget, csak akkor, ha a politikusok valamilyen ügyben személyesen érintettek. Ha ez így van, a döntéshozatalból kilép az ember.

Ennek némileg ellentmond, hogy az Európai Bizottság által a magyar kormánynak küldött leveleiben világosan benne van, hogy

képviselő, miniszter nem befolyásolhatja kuratóriumi oldalról a beszerzéseket, azaz nem vehet részt pénzt érintő döntésekben.

Arra a felvetésre, hogy mi a helyzet az örökös mandátumokkal, Navracsics Tibor úgy reagált: ezt az Európai Bizottság soha nem kifogásolta.

A miniszter azt mondta: biztosak benne, hogy teljesítik a vállalásokat, eddig egy határidőt léptek túl, az egyik szeptember 5., amikor megjelent az a két kormányhatározat, amely szabályozta a következő kodifikációs feladatokat, emellett szeptember 30-ig vállalták, hogy benyújtják a megfelelő javaslatokat. Abban bízik, hogy a Bizottság látja, Magyarország menetrend szerint végzi a feladatát.

Rovatok