Index Vakbarát Hírportál

Jair Bolsonaro a brit benzinárak miatt háborgott a királynő temetésén

2022. szeptember 21., szerda 06:47

Brazília elnöke arra használta fel a királynő temetésére tett angliai útját, hogy megálljon egy benzinkútnál, és videót tegyen közzé az üzemanyagárakról.

Jair Bolsonaro a londoni Bayswater Roadon megállt egy Shell-benzinkútnál, és az ólommentes üzemanyag árára mutatott az elektronikus táblán.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a literenkénti üzemanyagár „gyakorlatilag kétszerese számos brazil állam átlagának”, és azt állította, hogy az üzemanyag Brazíliában a legolcsóbbak közé tartozik a világon. A videót a királynő temetése előtti estén tették közzé, és a közösségi médiában néhányan bírálták, mondván, hogy az összehasonlítás nem igazságos, mivel Brazíliában a minimálbér sokkal alacsonyabb, mint az Egyesült Királyságban.

Nagy-Britanniában az elmúlt hónapokban a literenkénti közel 2 fontos (910 forint) csúcsról csökkentek az árak. Brazília elnöke a Politico szerint az üzemanyagárak csökkenését hirdeti, miközben igyekszik elkerülni, hogy a jövő hónapban esedékes elnökválasztáson kirúgják hivatalából.

Az IPEC hétfői felmérése szerint a korábbi vezető, Luiz Inacio Lula da Silva 47 százalékkal vezet Bolsonaro 31 százalékával szemben. Bolsonarót azzal is vádolták, hogy londoni útját arra használta, hogy a világ vezetői mellett pózoljon, és ezzel próbálja növelni támogatottságát.

Vasárnap a brazil nagykövetség erkélyéről szólt támogatóihoz, és azt mondta a tömegnek, hogy „egy olyan ország vagyunk, amely nem akarja a kábítószer-liberalizációt, amely nem akar az abortusz legalizálásáról beszélni, és amely nem fogadja el a genderideológiát”.

A szélsőjobboldali vezetőt sokan bírálták a világjárványhoz való hozzáállása és az Amazonas esőerdővel kapcsolatos politikája miatt. Például akkor, amikor lehetővé tette, hogy egy nagy autópályát építsenek az Amazonas esőerdő egyik legvédettebbnek nyilvánított területén.

(Borítókép: Jair Bolsonaro 2021. június 29-én. Fotó: Andressa Anholete/Getty Images)

Rovatok