Index Vakbarát Hírportál

Jódtablettákat osztogatnak az embereknek Szlovákiában

2022. szeptember 21., szerda 10:25

A mohi atomerőmű környékén élő és dolgozó emberek között jódtablettát osztanak a hatóságok, írja a Magyar7.

Branislav Stefanicky, a Lévai Járási Hivatal Válsághelyzet-kezelési Főosztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy a járásban lévő mohi atomerőmű húsz kilométeres körzetében élő lakosságot látják el jódtablettákkal. „Pontosabb, ha inkább cserét említünk, hiszen egy ötévente ismétlődő aktusról van szó” – tette hozzá a főosztályvezető.

Azért van szükség a friss készítményekre, mert nukleáris katasztrófa esetén sugárzó jóddal is megtelik a levegő, amely a belélegzés után az emberi pajzsmirigyben rakódik le, s onnan fejti ki kártékony hatását. Ahhoz, hogy ez a radioaktív elem ne tudjon a pajzsmirigyben lerakódni, arra van szükség, hogy a lerakódás helyét a pajzsmirigyben már korábban elfoglaljuk ártalmatlan jóddal – magyarázta Stefanicky.

Domonkos Andor kutatóorvos közben arra figyelmeztetett, a jódtabletta tartós szedése szigorúan tilos:

Nagy mennyiségű jód bevitelének legalább akkora, ha nem nagyobb veszélye van, mint a radioaktív jóddal való érintkezésnek. Alapvetően ezeket a tablettákat csak egyszer szabad bevenni, a radioaktív jóddal való érintkezést követő nagyjából négy órán belül, esetleg kicsivel előtte

– nyilatkozta az orvos a Magyar7-nek.

Rovatok