Index Vakbarát Hírportál

Menczer Tamás: Hollandia külügyminisztere előbb sepregessen a saját háza táján

2022. szeptember 21., szerda 07:39

Hollandia külügyminisztere egy interjúban megtámadta Magyarországot – jelentette ki Menczer Tamás a közösségi oldalára feltöltött videójában. Wopke Hoekstra legközelebb akkor foglalkozzon Magyarországgal, ha a saját országában végre sikerült rendet tennie, üzente a politikusnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára.

Wopke Hoekstra egy interjúban megemlítette, hogy aggódik a magyar jogállamisággal kapcsolatban. Szerinte Magyarországon a jogállamiság mellett a közös értékek is veszélyben vannak. „Szörnyű, ami a bírói hatalommal vagy a szabad sajtóval történik” – tette hozzá.

Menczer Tamás erre azzal vágott vissza, hogy a statisztikák szerint Hollandiában 2019-ben több mint 300 antiszemita bűncselekményt követtek el, 2020-ban 135-öt, 2021-ben pedig mintegy kétszázat.

„Hollandiában már annak is örülni kell, hogyha nem mindennap követnek el antiszemita bűncselekményt, csak minden másnap” – tette hozzá az államtitkár.

A holland jogállamiság helyzetével kapcsolatban is elvárható lenne, hogy az Európai Parlament azonnal rendkívüli ülést hívjon össze, és jelentést készítsen, véli Menczer Tamás.

„A holland külügyminiszter legközelebb akkor foglalkozzon Magyarországgal, ha a saját országában végre sikerült rendet tenni” – tette hozzá az államtitkár.

Rovatok