Index Vakbarát Hírportál

Rekordnagyságú nyomravezetői díjat ajánlottak fel egy gyerekgyilkosság ügyében

2022. szeptember 21., szerda 19:48

Több százezer fontos rekord nyomravezetői díjat tűztek ki egy brutális angliai gyermekgyilkossági ügyben.

A súlyos bűncselekmény augusztusban történt Liverpoolban, ahol egy férfi lőfegyverrel a kezében üldözőbe vett egy másik férfit. A menekülő ember berohant egy nyitott ajtajú házba, a fegyveres üldöző pedig utána akart menni, de a ház egyik lakója, a 46 éves Cheryl Korbel megpróbálta rácsapni az ajtót. A férfi azonban az ajtórésen keresztül lövöldözni kezdett, és mellkason lőtte Cheryl Korbel kislányát, a kilencéves Olivia Pratt-Korbelt, aki a helyszínen meghalt.

A fegyveres és az általa üldözött férfi – akit korábban betörésért ítéltek el, és a lövöldözésben szintén megsérült – elmenekült. Őt később elfogták, jelenleg kórházban ápolják. A rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy a meggyilkolt kislány családjának semmi köze nem volt a házba behatoló két férfihoz.

Az országszerte hatalmas felháborodást keltő ügyben eddig kilenc embert vettek őrizetbe, de egyikük ellen sem emeltek vádat. A rendőrség szerdai tájékoztatása szerint a nyomozók eddig 15 ezer munkaórát fordítottak a bűncselekmény felderítésére, térfigyelő kamerák több ezer órányi felvételeit vizsgálták át, és 400 tanúvallomást vettek fel, de egyelőre nincs újabb gyanúsított.

A tettes kézre kerítésére egy meg nem nevezett magánadományozó 100 ezer font nyomravezetői díjat ajánlott fel, és a CrimeStoppers nevű, a bűnüldözés segítésére létrehozott, nem profitorientált civil szervezet alapítója, Lord Michael Ashcroft – Nagy-Britannia egyik leggazdagabb nagyvállalkozója – ugyanennyit tett hozzá a összeghez.

Így a nyomravezetői díj jelenleg 200 ezer font (93 millió forint), amely példátlan a rendőrségtől függetlenül tevékenykedő, hasonló nyomravezetői díjakat rendszeresen felajánló brit szervezet és általánosságban a brit kriminalisztika történetében.

Rovatok