Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter felszólította az ENSZ-t egy alapvető emberi jog elismerésére

2022. szeptember 21., szerda 20:06

Az ENSZ-nek biztosítania kell a nemzeti kisebbségek identitásának megőrzését, és ezt fontos lenne alapvető emberi jogként elismerni nemzetközi szinten is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban.

Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlés keretében a Kisebbségi Jogok Nyilatkozatáról szóló ülésen leszögezte, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak védelme a magyar külpolitika egyik központi eleme, amiért a kormány nemzetközi szinten is kiáll. Kiemelte: ez nem is meglepő, minthogy történelmi okokból kifolyólag a magyarok egyharmada az ország határain kívül rekedt.

Szerinte ezen a területen a kölcsönösség elvének kellene érvényesülnie, teljes mértékben tiszteletben kell tartani a magyar közösségek jogait mindenhol, mint ahogy Magyarország is így tesz az országban élő nemzeti kisebbségek esetében.

A hazánkkal szomszédos országok mindegyikében élnek magyarok, s bizonyos esetekben vannak kihívások a jogaik érvényesülését illetően, márpedig ennek kapcsán a kormány továbbra is határozottan fel fog szólalni a nemzetközi szervezetekben

– közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Alapelveket sorolt az ENSZ számára

Szijjártó Péter szerint az ENSZ-nek e téren a következő alapelveket szem előtt kell tartania:

Majd ezért – az MTI szerint – annak megfontolására szólította fel a világszervezetet, hogy ismerje el alapvető emberi jogként a nemzeti közösségekhez tartozók identitásának megőrzését, amit így mindegyik tagállamnak biztosítania kellene.

A miniszter azt is elmondta, hogy napjainkban a keresztény a legüldözöttebb vallás a világon, és Magyarország felelősséget érez ezen közösségek iránt, ezért indította el a Hungary Helps programot, amely keretében már mintegy félmillió embernek nyújtottak támogatást világszerte. „Biztosítani kell, hogy vallási, nemzeti hovatartozás alapján ne érjen üldöztetés senkit” – fogalmazott.

Rovatok