Index Vakbarát Hírportál

András herceg összeesküvést szőtt a király ellen – állítja a királyi család életrajzírója

2022. szeptember 22., csütörtök 15:29

Meredek állítások jelentek meg a királyi család egyik életrajzírója, Angela Levin új könyvében. A szerző ugyanis azt állítja: András herceg még évtizedekkel ezelőtt, Diana hercegnével együtt összeesküvést szőtt annak érdekében, hogy Erzsébet halála esetén a még kiskorú Vilmos herceg örökölhesse a trónt Károly helyett.

Angela Levin – aki korábban Vilmos hercegről és Katalin hercegnéről, valamint Harry hercegről is írt egy-egy könyvet – szerint András herceg Dianával és volt feleségével, Sarah Fergusonnal dolgozott azon, hogy ne Károly örökölje a trónt, hanem az akkor még kiskorú Vilmos. A könyv szerint András célja ezzel az volt, hogy

A KISKORÚ VILMOS RÉGENSEKÉNT – LEGALÁBBIS IDEIGLENESEN – ÁTVEHESSE AZ IRÁNYÍTÁST A MONARCHIA FELETT. 

Levin új könyve szerint – amelynek fókuszában III. Károly felesége, a nemrég királynévá előlépett Kamilla áll – András a királynőnél próbálta elérni, hogy zárja ki Károlyt a trónöröklési rendből. „András nagyon keményen lobbizott, abban bízva, hogy Károlyból nem lesz király, amikor az édesanyja meghal, és hogy Vilmos viseli helyette a koronát” – mondta a szerzőnek erről a királyi palota egyik bennfentese. 

A királynő azonban ebbe nem volt hajlandó belemenni, és ezt András nem tudta elviselni. A bennfentes szerint a herceg „nagyon-nagyon csúnyán, rendkívül udvariatlanul” viselkedett édesanyjával, mert ez „azon ritka alkalmak egyike volt, amikor nem kapta meg, amit szeretett volna”.

Nagyon dühös volt amiatt, hogy semmiképp sem uralkodhat. Ráadásul utána annyira ellenséges volt Kamillával, hogy ezt biztosan nem bocsátották meg neki 

– mondta a bennfentes, kifejtve, hogy később, Diana halála után András már azért lobbizott a királynőnél, hogy ne engedélyezze Károly és Kamilla házasságát.

„Megpróbálta meggyőzni a királynőt, hogy ne engedélyezze Károly házasságát, miközben Kamillával szemben toxikusan, kegyetlenül, rosszindulatúan és nagyon aljasul viselkedett” – mondta Angela Levin forrása. 

A DailyMail szerint már korábban is voltak olyan híresztelések, miszerint az utóbbi években Károlynak és Andrásnak rossz volt a viszonya, és a helyzet csak romlott András szexuális zaklatási botránya után. A lap szerint Károlynak is nagy szerepe volt annak az idén januári döntésnek a meghozatalában, amelyben Andrást megfosztották a királyi családban betöltött szerepétől.

(Borítókép: András yorki herceg megérkezik II. Erzsébet királynő állami temetésére 2022. szeptember 19-én. Fotó: Chris Jackson / Getty Images)

Rovatok