Index Vakbarát Hírportál

Nem nyugszanak a felek az azeri–örmény vitában, ennyi volt a tűzszünetnek

2022. szeptember 23., péntek 09:47

Örményország és Azerbajdzsán a tűzszüneti egyezmény megszegésével vádolja egymást, megszegve ezzel a két ország közötti, nem éppen stabil lábakon álló megállapodást, amely véget vetett a 2020 óta fennálló harcoknak.

Mindkét védelmi minisztérium péntek reggel adott ki közleményt, amelyben egymást vádolták, hogy éjjel tüzet nyitottak a közös határuk mentén kiújuló összecsapásokban – értesült a Reuters.

A múlt hét elején csaknem 200 katona halálát okozó kétnapos harcok után a két fél megállapodott a fegyverszünetben, a határon továbbra is feszült a helyzet.

Szeptember 23-án, helyi idők szerint 07:40-kor az azeri fegyveres erők egységei ismét megsértették a tűzszüneti megállapodást azzal, hogy különböző állásokból lőttek az örmény–azeri határ keleti részén elhelyezkedő örmény harcálláspontokra

– közölte az örmény védelmi minisztérium Twitteren.

Nem sokkal az örmény nyilatkozat után az azerbajdzsáni védelmi minisztérium választ adott, mondván, Örményország nyitott először tüzet.

Baku közölte, hogy az örmény fegyveres erők tüzet nyitottak a közös határ három különböző területére, „szakaszosan lövöldözve az azerbajdzsáni fegyveres erők állásaira vegyes kaliberű kézi lőfegyverekkel” csütörtök este, helyi idő szerint 23:45-kor.

A két fél között augusztus elején újultak ki az összecsapások a szeparatista Hegyi-Karabah térségében, amelyekben csaknem 200 katona halt meg. Ez volt a legvéresebb összecsapás a két volt szovjet ország között a 2020-as, hat hétig tartó háború óta.

Rovatok