Index Vakbarát Hírportál

Csaknem ötven gyújtogatót állítottak elő a franciaországi erdőtüzek miatt

2022. szeptember 23., péntek 15:04

Negyvennyolc feltételezett gyújtogatót állítottak elő nyáron a franciaországi erdőtüzek miatt, amelyeknek idén rekordméretű területek váltak martalékává.

A gyanúsítottak közül tizenkét embert már elítéltek. A legsúlyosabb büntetés két év szabadságvesztés volt egy augusztusban letartóztatott fiatal férfi ellen, ő okozta a délnyugati Gironde megye sorozatos tüzeit. Nevelőintézeti intézkedésekre kiskorúakat is elítéltek, akik pirotechnikai eszközökkel okoztak tüzet az észak-nyugati Bretagne régióban, ahol augusztus elején öthektárnyi bozót égett le.

Nagyon különböző profilú emberek gyújtogattak, fiatalok, kiskorúak, nyugdíjasok, minden társadalmi kategóriából, többségében férfiak. Egyesek gyengébb idegzetűek, időnként elmezavarosak

– mondta az AFP hírügynökségnek Marie-Laure Pezant, az országos csendőrség szóvivője.

Az erdők országos hivatala, az ONF szerint a nyári tüzek kilencven százalékát emberek okozták, és harminc százalékuk volt szándékos gyújtogatás. Minden esetben rendőrségi vizsgálat indult.

Már 65 ezer hektárnyi terület égett le idén Franciaországban

A legsúlyosabb nap augusztus 13-a volt, amikor ötszáz csendőrt kellett mozgósítani 18 tűzhöz – jegyezte meg a csendőrségi szóvivő.

Franciaországban – főként az ország délnyugati részén – a szeptember 17-én közzétett adatok szerint idén már 65 ezer hektárnyi területet perzseltek fel a lángok, ebből 50 ezret a nyár elején. Az Európai Erdőtűz Információs Rendszer adatai szerint ez a 2006 és 2021 közötti éves átlag hatszorosa.

Rovatok