Index Vakbarát Hírportál

Miért pánikol most a fél világ szeptember 24-től?

2022. szeptember 23., péntek 13:51

Egy félreértelmezett videó letarolta a netet, és most sokan azt hiszik, hogy szeptember 24-én jön az apokalipszis. A félelmek között a napkitörésen át a harmadik világháborúig minden szerepel, pedig csak egy politikus mondott hülyeséget.

Már több összeesküvés-elmélet is elterjedt az interneten azzal kapcsolatban, mi várhat az emberiségre szeptember 24-én. Szóba kerültek többek között a különböző természeti katasztrófák, az ilyenkor elmaradhatatlan zombiapokalipszis és a harmadik világháború kitörése is. Az utóbbi főleg amiatt vált opcióvá, mivel a napokban Putyin újabb fenyegetést küldött a világnak azzal, hogy háromszázezer tartalékos katonát is bevont az Ukrajnával folytatott háborúba. Ez az intézkedés már önmagában kisebb pánikot váltott ki, amire csak rátett egy lapáttal az, hogy egy német politikus félreértelmezett videója miatt többen úgy gondolják, Putyin szeptember 24-én atomtámadást indít – írja a Sun.

A szóban forgó felvételen Friedrich Merz német parlamenti képviselő, a CDU elnöke hallható, aki beszédében azt mondta: 

Kedves Kollégák! Szeptember 24-e egy olyan nap lesz, amire mindnyájan emlékezni fogunk, és majd azt mondjuk: »Pontosan emlékszem, hol voltam akkor…«

A videó hamar elterjedt a Twitteren, ahol a felhasználók azon tanakodnak, vajon mi fog történni szeptember 24-én. Mindez vad összeesküvés-elméletekbe torkollott. Míg egyesek úgy vélik, napkitörés éri el a Földet, ami trópusi ciklonokat hoz létre, mások azt hiszik, a politikus kijelentésének Putyinhoz van köze. Ahogy többen kifejtették, az orosz elnök egója ugyanis nem bírja el, ha nevetség tárgyává válik, ahogy az újabb katonák mozgósítása is egy jel lehet.

Csak félreértés volt

A közösségi médiában keltett pánik ellenére semmi előjele nincs annak, hogy bármiféle globális katasztrófa leselkedne a Földre. A napkitörésről szóló állítások is valótlannak bizonyultak, ugyanis nem képesek ekkora kárt okozni a Földön, csupán a bolygó mágneses mezőjében érzékelhetőek ezek a zavarok. A Space Weather szerdai adatai szerint ugyanakkor szeptember 24-én egyáltalán nem kell számítani napkitörésre. 

Mint kiderült, a félreértést az okozta, hogy Friedrich Merz pusztán rosszul fogalmazott. A politikus ugyanis február 24-re célzott, amikor kitört az orosz–ukrán háború, azonban véletlenül szeptembert mondott. A beszéd leiratában azóta már frissítették a dátumot a további félreértések elkerülése végett. 

(Borítókép: Ronny Hartmann / AFP)

Rovatok