Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítéltek egy volt kínai miniszterhelyettest

2022. szeptember 23., péntek 10:35

Vesztegetés, tőzsdei manipulációk és fegyverek illegális birtoklása miatt ítélték halálra Kínában az ország egykori állambiztonsági miniszterhelyettesét, de az ítéletet két évre felfüggesztették – jelentette pénteken a kínai állami média.

A vád szerint az 53 éves Szun Li-csün mintegy 646 millió jüan (37,6 milliárd forint) kenőpénzt fogadott el. A politikus az elsők között volt, akit a koronavírus-járvány kitörése idején, 2020 februárjában Vuhanba küldtek, hogy megfékezze a járvány terjedését – jegyzi meg az EFE spanyol hírügynökség.

Csütörtökön a kínai állami média egy másik politikus, Fu Cseng-hua volt igazságügyi miniszter halálos ítéletéről adott hírt, amit szintén két évre függesztettek fel. Az egykori tárcavezetőt kenőpénzek elfogadásában és bűnözők segítésének vádjában találták bűnösnek – írja az MTI.

Az országban a felfüggesztett halálbüntetést általában hosszú börtönbüntetésre változtatják, ha úgy ítélik, hogy az elítélt megváltozott. Kínában Hszi Csin-ping elnök 2012-es hatalomra lépésével vette kezdetét a vezető tisztségviselők korrupciója elleni harc, ám bírálói szerint a kampányt Hszi arra is felhasználja, hogy saját ellenfeleivel leszámoljon.

Rovatok