Index Vakbarát Hírportál

Egy dolog miatt nehéz az új koronavírus-változatok kimutatása

2022. szeptember 23., péntek 08:09

Nehezebbé teszi a koronavírus új változatainak kimutatását az, hogy világszinten csökken a tesztelések és genetikai elemzések száma – jelentette ki csütörtökön Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványügyi szakértője.

Maria van Kerkhove járványügyi szakértő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a vírus továbbra is „hihetetlenül nagy méretekben kering világszerte”, és a jövőben tovább mutálódhat. Eközben pedig „megszűnőben van az a képességünk, hogy kövessük világszerte a variánsokat és az alvariánsokat, mert csökkent a nyomon követés” – tette hozzá van Kerkhove.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója ismét hangsúlyozta, hogy bár már látszik a világjárvány vége, továbbra is fenn kell tartani az ellene folytatott harc stratégiáit.

Tedrosz, aki videókapcsolat segítségével vett részt a sajtótájékoztatón New Yorkból, ahol az ENSZ-közgyűlés ülésszakán vesz részt, kijelentette: a világ most kezdi megpillantani a fényt az alagút végén, de még nem tartunk ott.

Az, hogy látjuk a végét, még nem jelenti azt, hogy ott is vagyunk

– mondta.

Bár a Covid–19 okozta halálozások heti száma csökkenőben van, a majdnem tízezer még mindig nagyon sok, amikor ezek többségét megelőzhetnénk – jelentette ki a főigazgató az MTI szerint.

Rovatok