Index Vakbarát Hírportál

A lengyel igazságügyi miniszter zsarolónak nevezte Ursula von der Leyent

2022. szeptember 23., péntek 20:38

Zsarolónak nevezte az Európai Bizottság elnökét Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter azon kijelentése miatt, amelyet Ursula von der Leyen az amerikai Princeton Egyetemen tett az olaszországi választásokkal kapcsolatban.

Ursula von der Leyen a Princeton Egyetemen rendezett vita során kijelentette: ha Olaszország a vasárnapi parlamenti választások után „nehéz helyzetbe” kerül, Brüsszelnek „megvannak az eszközei, mint Lengyelország és Magyarország esetében”.

Von der Leyen igazi neve: zsaroló

– írta a Twitteren Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter az Európai Bizottság elnökének szavaira reagálva. Az egyik kisebbik lengyel kormánykoalíciós pártot is vezető miniszter szerint

Ursula von der Leyen nem a jogállamiságot tartja szem előtt, hanem azt, hogy azok legyenek kormányon, akiket Berlin akar.

„Szégyenletesnek” és „nagyon veszélyesnek” nevezte a bizottsági elnök kijelentését Tomasz Poreba, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság soraiból megválasztott európai parlamenti képviselő is. Szerinte Von der Leyen szavai „nagyon világosan felfedik az Európai Unió jelenlegi irányvonalát”, vagyis azt, hogy a demokratikus választások eredményét „csak akkor erősítik meg, ha ezt a brüsszeli politikai elit, valamint a liberális baloldal jóváhagyják”.

A lengyel EP-képviselő szerint Von der Leyen fenyegetőzik

A Jog és Igazságosság másik EP-képviselője, Kozma Zlotowski ugyancsak panasszal élt az Európai Bizottság felé. Levelében azt írta: Von der Leyen kijelentése „úgy hangzik, mint egy, az olasz választóknak és a leendő kormánynak címzett fenyegetés”. A képviselő hangsúlyozta: a választási eredményekről „nem a brüsszeli hivatalnokok”, hanem a választók döntenek szabad szavazáson.

Olaszországban vasárnap tartanak parlamenti választásokat, amelyek fő esélyese a felmérések szerint az Olasz Testvérek (FdI), a Hajrá, Olaszország és a Liga pártok alkotta jobbközép koalíció.

Rovatok