Index Vakbarát Hírportál

Nőket is vihet a frontra Moszkva, az informatikusokat viszont nem sorozzák be

2022. szeptember 23., péntek 12:27

Az orosz védelmi minisztérium péntek délelőtt közölte az orosz állami hírügynökséggel, hogy kikre nem vonatkozik a Vlagyimir Putyin orosz elnök által szerda reggel elrendelt részleges katonai mozgósítás hatálya Oroszországban. Bizonyos szakmák képviselőit egyelőre nem küldik az ukrán frontra.

Hogy biztosítsák a high-tech iparágak munkájának további zavartalan működését, továbbá Oroszország pénzügyi rendszerét, a releváns szakterületeken dolgozó, felsőfokú képzettséggel rendelkező állampolgárokat nem vonják be a szerdától érvényes részleges katonai mozgósítás hatály alá – írja a TASZSZ az orosz védelmi minisztérium pénteki közleménye alapján.

A szakmák, amelyek képviselőinek most egyelőre nem kell a frontra vonulnia:

A nyugdíjasok és egyetemisták otthon maradnak

Egy másik lap szerint azonban az orosz védelmi minisztérium csütörtök este pontosította, hogy kiket érint a Vlagyimir Putyin elnök által szerda reggel bejelentett részleges mozgósítás. Vlagyimir Csimljanszkij ellentengernagy, az Orosz Fegyveres Erők Mozgósítási Főosztályának munkatársa árult el az orosz sajtónak erről részleteket – írja a Lettországban működő független orosz hírportál, a Meduza. 

Vlagyimir Csimljanszkij legfontosabb kijelentései:

Akiket azonban nem mozgósítanak:

Jöhetnek a tartalékosok

Vlagyimir Putyin szerda reggel részleges katonai mozgósítást jelentett be Oroszországban, és alá is írta az erről szóló rendeletet. Az orosz elnök szerint a mozgósítás csupán azokat a tartalékosokat érinti, akik korábban sorkatonai szolgálatot teljesítettek, illetve harci tapasztalattal rendelkeznek. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elmondta, hogy egyelőre 300 ezer tartalékos besorozását tervezik, azokét, akik már bírnak valamiféle katonai tapasztalattal.

Miközben az Indexnek nyilatkozó Oroszország-szakértők szerint 2 millió lehet az orosz tartalékos katonák összlétszáma. Maga a mozgósítás már szerdán el is indult Oroszországban: elkezdték eljuttatni a behívókat az érintettekhez, csütörtökön pedig el is vitték az első mozgósított oroszokat kiképzésre, mielőtt Ukrajnába küldik őket. A putyini bejelentés hírére szerda este számos orosz városban tüntetéseket tartottak, ám ezeket a rendőrök mindenütt hamar feloszlatták.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő cikkünket ITT találja.

(Borítókép: Elhagyott orosz katonai felszerelések Harkiv régióban. Fotó: HANDOUT / General Staff of the Ukrainian Armed Forces / AFP)

Rovatok