Index Vakbarát Hírportál

Ursula von der Leyen burkoltan figyelmeztette az olasz jobboldalt

2022. szeptember 23., péntek 15:45

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke figyelmeztette Olaszországot, ha eltérnek a demokratikus elvektől, annak következményei lesznek. Burkolt fenyegetést intézett a vasárnapi választások előtt, amelyeket várhatóan a Giorgia Meloni vezette jobboldali blokk fog megnyerni.

A megjegyzések rávilágítottak az európai fővárosokban jelentkező, választások miatti aggodalmakra, és azt sugallták, hogy a Brüsszel és Róma közötti kapcsolatok megromolhatnak, ha Meloniék győzelmet aratnak – írja a Reuters.

Az én megközelítésem szerint ha bármelyik demokratikus kormány hajlandó velünk együttműködni, akkor működni fog a közös munka

 mondta Von der Leyen csütörtökön az egyesült államokbeli Princeton Egyetemen arra a kérdésre válaszolva, hogy vannak-e aggályai a közelgő olaszországi választásokkal kapcsolatban.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Meloni konzervatív szövetségének a tagja szégyenletes arroganciának nevezte Von der Leyen megjegyzéseit.

„Mi ez, fenyegetés?”  írta a Twitteren.

Tartsák tiszteletben az olasz nép szabad, demokratikus és szuverén szavazását!

– tette hozzá.

Von der Leyen nyilvánvalóan arra utalt, hogy az Európai Bizottság múlt vasárnap azt javasolta, hogy korrupció miatt függesszék fel a Magyarországnak nyújtott mintegy 7,5 milliárd eurós támogatást, ami az első ilyen eset a 27 országot tömörítő blokkban. 

Rovatok