Index Vakbarát Hírportál

Teljesen leállította az egyik atomreaktorát Belgium

2022. szeptember 24., szombat 12:00

Végleg leállítja Doel 3-as reaktorát Belgium. A belga atomerőműveket az eredeti kormányzati elképzelés szerint 2025-ig zárták volna be, ám az ukrajnai orosz hadművelet és az emelkedő energiaárak miatt úgy döntöttek, tíz évvel meghosszabbítják a működésüket.

Véglegesen leállította péntek este az Antwerpen mellett lévő Doel 3-as reaktorát Belgium. A reaktor lekapcsolása az országban működő atomerőművek tervezett fokozatos leállításának része – számolt be róla az Engie áramszolgáltató szóvivője. Ezzel Belgium két atomerőművében már csak hat reaktor működik összesen.

A belga atomerőműveket az eredeti kormányzati elképzelés szerint 2025-ig zárták volna be, ám az ukrajnai orosz hadművelet és az emelkedő energiaárak miatt úgy döntöttek, tíz évvel meghosszabbítják a Doel 4 és a Tihange 3 reaktorok működését, így biztosítva az energiaellátást. Jelenleg a nukleáris energia biztosítja Belgium energiaellátásának csaknem 40 százalékát. 

A Magyar Narancs azt írja, több probléma is adódott már a belga atomerőművek műszaki állapotával. A Doel 3-nál például tíz évvel ezelőtt hajszálrepedéseket fedeztek fel a reaktortartályon, ami miatt két alkalommal is le kellett állítani. A tihange-i 2-es blokkot pedig szintén hajszálrepedések miatt tervezik végleg leállítani 2023-ban. 

(Borítókép: A Doel 3-as atomreaktor Belgiumban 2022. szeptember 23-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok