Index Vakbarát Hírportál

Panaszkodnak a csehek, egyre rosszabbul élnek

2022. szeptember 24., szombat 20:06

Életszínvonal-csökkenést érzékel a csehek 70 százaléka, közülük mintegy 50 százalék erőteljes romlást tapasztal – derült ki azokból az országos felmérésekből, amelyeknek az összesített eredményét szombaton hozták nyilvánosságra Prágában.

Az összefoglaló szerint Csehország minden második lakosa áttért az olcsóbb áruk vásárlására az elmúlt hónapokban. Az adatok azt mutatják: a csehek kevesebbet költenek például ruházatra vagy szórakozásra annak érdekében, hogy fedezni tudják az élelmiszer, az energia és a közlekedés megnőtt költségét.

A Creditas Bank több mint 100 ezer lakos tavaly és idén augusztusi kiadásait vetette egybe, míg az Ipsos intézet országos felmérést készített a témában. A cseh lakosság 98 százaléka érzékeli a gazdaság romló helyzetét amellett, hogy a megkérdezettek egyharmada szerint a sajtó eltúlozza a problémákat.

A növekvő árakkal a megkérdezettek majdnem fele úgy birkózik meg, hogy áttért olcsóbb termékek vásárlására. Mintegy 25 százalékuk ugyanazt az árut vásárolja továbbra is, de kisebb mennyiségben. Az emberek 17 százaléka pedig még csak mérlegeli, hogy változtat szokásain, és olcsóbban fog vásárolni.

A háztartási kiadások 124 százalékkal növekedtek

A drágulás következtében a csehek fele ritkábban jár vendéglőbe, és kevesebbet utazik. További 37 százalék keresi ezeknek az olcsóbb változatát.

A háztartási kiadások növekedése 2021 augusztusához viszonyítva a legnagyobb mértékben a szolgáltatások terén mutatkozott meg az idén. A 124 százalékos növekedés nagyrészt az energiadrágulás következménye – mutat rá a CTK hírügynökség.  

A felmérésből kitűnik, hogy a cseh gazdaság helyzetét, illetve a saját anyagi helyzetet sokkal pesszimistábban látják a kistelepülések lakói, mint a 100 ezernél népesebb városok lakói. A lakhatási költségek növekedését a megkérdezettek 80 százaléka érzékeli jelentősnek, a maradék 20 százalék csak mérsékeltnek. Augusztusban Csehországban az éves szintű infláció elérte a 18 százalékot.

(Borítókép: Prága 2022. szeptember 10-én. Fotó: Milan Jaros / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok