Index Vakbarát Hírportál

A helyi koalíciók és a függetlenek győzedelmeskedtek a cseh önkormányzati választásokon

2022. szeptember 25., vasárnap 14:56

A hagyományoknak megfelelően a különféle helyi koalíciók sikerét hozták a hét végi regionális önkormányzati választások Csehországban – derült ki a cseh statisztikai hivatal által vasárnap délelőtt közzétett végleges eredményekből.

A 6400 csehországi település 62 500 önkormányzati képviselői mandátumából mintegy 44 ezret szereztek meg a sokszínű helyi koalíciók és független jelöltek. A parlamenti politikai pártok közül már szintén hagyományosan a kereszténydemokrata KDU–ČSL volt a legsikeresebb, amely önállóan 2716 mandátumot szerzett.

A második helyen a Polgármesterek és Függetlenek – Független Jelöltek (STAN–NK) koalíció végzett 1886 mandátummal. A szintén kormánykoalíciós Polgári Demokratikus Párt (ODS) 1600, az ellenzéki ANO pedig 1564 mandátumhoz jutott. A 2018-as önkormányzati választásokhoz viszonyítva a STAN, valamint a képviselőházon kívüli szociáldemokraták és a kommunisták jelentős mandátumveszteséget könyvelhettek el. Megerősödött viszont az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom – írja az MTI.

Míg a kisebb településeken induló különféle koalíciók nagyon tarkák és politikailag besorolhatatlanok, addig a regionális központokban, a nagyobb városokban már az országos politikai erőmegoszlás szerint is értelmezhetőek az eredmények. Ezen a téren mérsékelten erősödött az ANO. Az Andrej Babiš volt kormányfő vezette mozgalom a 14 csehországi régió központjaiból nyolcban győzött, míg a kormánykoalíció pártjai hatban, beleértve az önálló régiónak számító Prágát is.

Kormánykoalíciós önkormányzati siker született a Morvaország fővárosának számító Brünnben, míg a morva-sziléziai Ostrava az ANO kezén maradt. Hogy ki fogja ténylegesen irányítani az egyes régiókat, az azonban többnyire még kérdéses, mert gyakori eset, hogy a különféle helyi koalíciók kiszorítják a hatalomból a választási győzteseket.

A párhuzamosan megtartott részleges szenátusi választáson csak három jelölt szerzett most mandátumot, így a további 24 szenátori hely sorsa az egy hét múlva esedékes második fordulóban dől el. A kormánykoalíciós pártoknak 18, az ANO-mozgalomnak 17 jelöltje lesz a második fordulóban. Függetlenül az eredménytől azonban az már most biztos, hogy a kormánykoalíció továbbra is megtartja többségét a 81 tagú parlamenti felsőházban.

Az önkormányzati választásokon a részvétel 46,1 százalékos, míg a szenátusi választásokon 42,7 százalékos volt. Kormánykoalíciós és ellenzéki pártvezérek egyaránt elégedettségüknek adtak hangot. Elemzői vélemények szerint a hétvégi kettős voksolás az ellenzék, elsősorban az Andrej Babiš vezette ANO-mozgalom mérsékelt sikerét hozta, de a reális politikai erőviszonyokat nem módosítja.

Rovatok