Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott Fiona, süllyedő házakat, kidőlt fákat és leszakadt vezetékeket hagyott maga után

2022. szeptember 25., vasárnap 09:01

Lecsapott szombaton Kanada keleti partvidékére Fiona. Az orkánerejű széllel érkezett vihar házakat mosott el, fákat döntött ki és vezetékeket rongált meg, ám a lakosság megfelelő tájékoztatása és a felkészültség miatt nem követelt áldozatokat.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kanada hivatalos szervei arra készültek, hogy szombaton az ország legpusztítóbb viharával néznek szembe, miután a Fiona nevű hurrikán egy héttel ezelőtt hatalmas pusztítást végzett a Karib-térség egyes részein.

A vihar az előrejelzéseknek megfelelően nagy erővel csapott le az országra, a zord időjárás Kanada keleti partvidékén okozta a legnagyobb károkat. A kárfelmérés, az áramellátás és a távközlési szolgáltatások helyreállítása jelenleg is tart. A helyi hatóság szerint a romok eltakarítása rengeteg időt vesz majd igénybe.

A Reuters azt írja, a történelmi vihar orkánerejű széllel érkezett, evakuálásra kényszerítve a lakosságot. Fákat, villanyvezetékeket döntött ki és számos otthont változtatott törmelékké. Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke elmondta, a gyorsabb és hatékonyabb helyreállításért a kanadai fegyveres erőket is bevetik a takarítási munkálatokba és a segítségnyújtásba. 

Nincs halálos áldozat

A vihar intenzitása ellenére nem voltak súlyos sérültek vagy halálos áldozatok, ami a kormányzati tisztviselők szerint annak köszönhető, hogy a lakosok odafigyeltek az ismételt figyelmeztetésekre. Ennek ellenére Új-Skócia, a Prince Edward-sziget és Új-Fundland több ezer lakosa maradt áram nélkül, és a távközlési kapcsolatok is csak helyenként működnek.

A vihar súlyosan megrongálta az atlanti-óceáni halászkikötőket is, ami károsíthatja az ország 3,2 milliárd dolláros homárágazatát, hacsak nem sikerül teljesen helyreállítani a szezon néhány hét múlva esedékes kezdete előtt.

(Borítókép: Wreckhouse Press / Handout / Reuters)

Rovatok