Index Vakbarát Hírportál

Van elég gáz Szlovákiában, de olyan drága, hogy összeomlik az egészségügy

2022. szeptember 25., vasárnap 09:45

Bár a szakértők szerint nem kell aggódni, mert Szlovákiában biztosan lesz elegendő gáz ahhoz, hogy kifűtsék az épületeket, az ország egészségügye ennek ellenére csak egy hajszálon függ.

Nemrég adták át a Lengyelország és Szlovákia között húzódó gázvezetéket, amely az ország energiabiztonságát hivatott erősíteni. Az 5,1 milliárd köbméteres kapacitása gyakorlatilag az ország éves gázfogyasztását is képes fedezni.

A helyzet annyira kedvező, hogy az északi szomszédokkal is megkezdték a gazdasági együttműködés alapjait lefektető tárgyalásokat – írja az Új szó.

Az energiaárak óriási emelkedése azonban kilátástalan helyzetbe taszította a kórházakat. Mivel nincs elegendő anyagi forrásuk a számlák rendezésére, ezért előfordulhat, hogy néhány kórháznak be kell zárnia. A nagykürtösi kórháznak például hatszor annyit kellene fizetnie az energiaszámláért, mint eddig, ezért félő, hogy a következő hónapokban már nem képes állni a költségeket. 

Spórolásba kezdett a kórházak, klinikák és rendelők többsége: a radiátorok ezért hidegebbek lesznek, sok helyen pedig csak délig fogadják a betegeket. Vannak olyan egészségügyi intézmények is, ahol sem fűteni, sem pedig világítani nem fognak télen. 

(Borítókép: Az új gázvezeték Lengyelország és Szlovákia között. Fotó: Artur Widak / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok