Index Vakbarát Hírportál

A teheráni külügyminisztérium bekérette a brit és a norvég nagykövetet

2022. szeptember 25., vasárnap 13:27

Bekérették a teheráni külügyminisztériumba az Egyesült Királyság és Norvégia nagykövetét.

A brit nagyköveten azt kérte számon az iráni kormány, hogy a londoni székhelyű, fárszi nyelvű sajtóorgánumok „ellenséges jellegűek” az iráni vezetéssel szemben. A norvég külképviselet vezetőjétől pedig az oslói parlament elnökének Irán belügyeibe „beavatkozó hozzáállása” miatt vártak magyarázatot – közölte az MTI az ISNA iráni hírügynökség információira hivatkozva.

Ebrahim Raiszi iráni elnök szombaton arra szólította fel az iráni hatóságokat, hogy határozottan lépjenek fel az országon végigsöprő tiltakozáshullámmal szemben. Az állami média szerint Raiszi világossá tette, hogy különbséget kell tenni a tiltakozás, valamint a közrend és a közbiztonság megzavarása között, az eseményeket pedig zavargásnak minősítette.

Iránban egy héttel ezelőtt kezdődtek tömegmegmozdulások, miután az erkölcsrendészet őrizetbe vett egy 22 éves kurd nőt, aki nem megfelelően hordta az iszlám által nőknek előírt fejkendőt. Szemtanúk szerint Mahsza Aminit a rendőrautóban megverték. A nő őrizetbe vétele után kómába esett, és meghalt. A hatóságok szerint „szerencsétlen incidens” történt, de Aminit nem agyonverték, hanem váratlan szívelégtelenség miatt vesztette életét.

A tüntetésekben 35-en meghaltak, a Forradalmi Gárda tüzérségi csapást hajtott végre 

Iránban 35 ember vesztette életét azóta, hogy az országban tüntetések kezdődtek Mahsza Amini halála után. A tüntetéseken már 739 embert – köztük 60 nőt – vettek őrizetbe a helyi rendőrség közlése szerint. Néhány tüntetőtől fegyvereket, lőszert és robbanóanyagot is elkoboztak, és a tüntetők összesen több mint 100 rendőrt sebesítettek meg, valamint a közintézményekben is kárt okoztak.

Reuters tudósításából kiderült, hogy az iráni Forradalmi Gárda szombaton tüzérségi csapást hajtott végre Észak-Iránban. Az állami tévécsatorna közlése szerint a tüzérség az „iránellenes terroristák főhadiszállásait” bombázta, amivel az Észak-Iránban tevékenykedő kurd lázadókra utaltak.

Ezeket a hadműveleteket [...] folytatni fogjuk annak érdekében, hogy garantáljuk a biztonságot a határokon, megbüntessük a bűnöző terroristákat, és felelősségre vonjuk a [kurd lázadó] tisztviselőket

– közölte a Forradalmi Gárda.

Rovatok