Index Vakbarát Hírportál

Kanada miniszterelnöke lemondta tokiói látogatását a Fiona hurrikán miatt

2022. szeptember 25., vasárnap 14:25

A Fiona hurrikán házakat megsemmisítve és földcsuszamlásokat okozva csapott le hétvégén Kanadára, az okozott károk miatt Justin Trudeau miniszterelnök lemondta jövő heti tokiói látogatását.

A kormányfő Abe Sinzó volt japán miniszterelnök keddi állami temetésére volt hivatalos mint egyetlen vezető a világ iparilag legfejlettebb országait tömörítő G7-csoportból. A Fiona hurrikán helyi idő szerint szombat estére elérte Kanada keleti részét, ahol az időjárás okozta károk miatt Új-Fundland és Labrador, valamint Québec tartományban több százezren maradtak áram nélkül.

Több település lakóit evakuálni kellett, a Szent Lőrinc-öbölben több szigeten is lakóházakat és épületeket sodortak magukkal a hullámok. Justin Trudeau szombat éjjel közölte, hogy a kanadai hadsereget is bevetik a hurikán által okozott pusztítás rendbehozatalához – írja az MTI.

A Fiona hurrikán a hét elején csapott le Puerto Ricóra, legkevesebb nyolc halálos áldozatot követelve. A karibi térségből északra vonuló hurrikán szombat éjjelre trópusi viharrá csitult. Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont jelentése szerint a Fiona óránként 110 kilométeres erősségű széllökésekkel haladt. A trópus viharokat akár a vihar magjától 890 kilométerre is érezni.

Kanadában egyébként ritkán fordulnak elő hurrikánok, részben mert a hidegebb, északi vizeket elérve elvesztik fő energiaforrásukat. Nem veszélytelenek ugyanakkor az így kialakuló poszttrópusi ciklonok sem, melyeknek magját ugyan szabad szemmel nem látni, de könnyen jelentkezhetnek hurrikánerősségű szélviharokkal.

Rovatok