Index Vakbarát Hírportál

Volt CIA-ügynök kapott állampolgárságot Putyintól

2022. szeptember 26., hétfő 19:02

A volt CIA-alkalmazott 2014-ben kapta meg első tartózkodási engedélyét Oroszországban, majd később az orosz területen való határozatlan idejű tartózkodás jogát is.

Orosz állampolgárságot kapott Edward Snowden, a CIA volt alkalmazottja Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete szerint. Snowden 2013-ban nyilvánosságra hozta az amerikai és a brit hírszerző ügynökségek elektronikus megfigyelési módszereit, valamint azt, hogy állampolgáraik személyes adatait továbbítják egymásnak.

Az amerikai férfi azt is állította, hogy ezeknek az országoknak a titkosszolgálatai a külföldi államok vezetőinek tárgyalásait illegálisan lehallgatják. Az amerikai hatóságok üldöztetése elől menekülve menedékjog iránti kérelmet küldött számos ország, köztük Oroszország hatóságainak. 2020-ban állandó tartózkodási engedélyt kapott. Akkor azt mondta, hogy orosz állampolgárságért fog folyamodni, anélkül, hogy lemondana amerikai állampolgárságáról.

Snowden ügyvédje, Anatolij Kucserena a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek elmondta, hogy a volt vállalkozó felesége, az amerikai Lindsay Mills, aki vele együtt él Oroszországban, szintén orosz útlevelet fog kérni. Snowden Oroszországban visszafogottan viselkedett, a közösségi médiában csak időnként bírálta az orosz kormány politikáját. 2019-ben azt mondta, hogy hajlandó visszatérni az Egyesült Államokba, ha tisztességes eljárást garantálnak neki – írja az AP News

Rovatok