Index Vakbarát Hírportál

Több újságírót is őrizetbe vettek Iránban a tüntetések miatt

2022. szeptember 26., hétfő 19:20

Számos újságírót vettek őrizetbe Iránban, miután részt vettek a szeptember 13-án meghalt fiatal kurd nő halála miatt szervezett tüntetésen. Többüket ráadásul éjszaka, a lakásukról vitték el letartóztatási parancs vagy egyéb magyarázat nélkül.

Tizennyolc újságírót vettek őrizetbe a hatóságok Iránban a közel két hete zajló tüntetések alatt – közölte hétfőn a Bizottság az Újságírók védelmére (CPJ) nevű, New-York-i székhelyű újságíró-jogvédő szervezet. A tüntetéseket az váltotta ki, hogy szeptember 13-án meghalt egy őrizetbe vett fiatal kurd nő, a 22 éves Mahsza Amini, akit azért tartóztattak le, mert nem viselte a kötelező muszlim kendőt.

A CPJ közleménye szerint a tiltakozó akciókhoz kapcsolódóan legalább 18 újságírót is őrizetbe vettek. Többüket ráadásul éjszaka, a lakásukról vitték el letartóztatási parancs vagy egyéb magyarázat nélkül. A szervezet úgy tudja, köztük van Nilufar Hamedi, aki meglátogatta a kórházban kómában fekvő Mahsza Aminit, és fontos szerepe volt abban, hogy az eset napvilágra került. Szintén a letartóztatottak között van Jalda Moajeri, aki egy, a 2019. novemberi demonstrációkról készült emblematikus fotóról vált nemzetközileg ismertté.

A közösségi médiához való hozzáférést is korlátozzák

A Londonban működő Iran International televízió arról számolt be, hogy szombaton a nekik adott interjú közben, két ügyvédjével együtt tartóztatták le Huszein Ronagi politikai aktivistát.

A napokban a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet arról adott ki nyilatkozatot, hogy az iráni hatóságok az újságírókat ért támadásokkal egy időben a közösségi médiához való hozzáférést is korlátozták. A szervezet a tüntetők elleni erőszakos fellépés és a médiakorlátozások beszüntetésére szólította fel az iráni rendőrséget.

Az iráni hatóságok legutóbbi hivatalos jelentése szerint a Maszha Amini szeptember 16-i halálhírét követően kezdődött tüntetések alatt 41-en haltak meg, a letartóztatták száma 1200. Eközben a teheráni rendőrség tagadja, hogy Amini őrizetbe vételének köze lett volna a halálához, közlésük szerint a 22 éves nő hirtelen szívelégtelenségben halt meg – írta az MTI.

Rovatok