Index Vakbarát Hírportál

Gyűlöletből lőtt az orosz iskolai ámokfutó

2022. szeptember 26., hétfő 10:33 | aznap frissítve

Szeptember 26-án reggel egy férfi tüzet nyitott a 88-as számú izsevszki iskolában, tizenöt ember meghalt, köztük az iskola diákjai, és több mint húszan megsebesültek.

A helyszínre mentők és rendőrök érkeztek Izsevszk városában. A lövöldözés pillanatában közel 1000 diák és 80 tanár tartózkodott a tanintézményben.

Alekszandr Brecsalov, Udmurtföld vezetője nemrég arról beszélt, hogy a halálos áldozatok száma tizenháromra emelkedett, eddig hét gyermek halálát erősítették meg. A TASZSZ orosz állami hírügynökség úgy értesült, hogy két biztonsági őr és két pedagógus is meghalt a támadás során. A gyerekek közül néhányan az iskola ablakából kiugorva sérültek meg – írja a Meduza

At least 6 killed and more than 20 wounded after a school shooting in Izhevsk, Russia moments ago.

Mobilization isn’t helping mental health in the country. pic.twitter.com/PzUzQO3mpO

— Visegrád 24 (@visegrad24) September 26, 2022

A támadó öngyilkos lett – közölte a belügyminisztérium, ám az illetőt egyelőre nem sikerült beazonosítani. Orosz források szerint a támadó náci jelképeket viselt.

A merénylő behatolt egy tanterembe, majd óra közben váratlanul tüzet nyitott, írja a Tajgainfo. Az iskolaigazgatónak állítólag sikerült elbújnia egy irodában egy sérült tinédzserrel.

Alexander Hinstein, az Állami Duma képviselője elmondta, hogy az elkövető két gumilövedékes pisztollyal volt felfegyverkezve, amelyeket úgy alakítottak át, hogy azok az éles lőszerrel való tüzelésre is alkalmasak legyenek.

Úgy tűnik, a támadó alaposan felkészült a mészárlásra, ám nem használta el a teljes arzenálját. „Gyűlölet” – írta az izsevszi lövöldöző a tárakra a Vaza Telegram-csatornája alapján.

** Death toll in Izhevsk school shooting rises to 13, including seven children, Russian Investigative Committee says

Two pistols and a supply of cartridges were found next to the body of the shooter in an Izhevsk school pic.twitter.com/ZMSqkMPopb

— marina alikantes (@Marianna9110) September 26, 2022

Az izsevszki iskolai lövöldöző mindkét pisztolyán házilag szőtt karkötőket találtak, ahogy az látszik is a képeken. Az egyik kulcstartóba az Eric és a Dylan neveket szőtték bele. A másikba pedig a Columbine feliratot.

Ezzel minden bizonnyal utalva minden idők leghírhedtebb iskolai merénylőire, Eric Harrisre és Dylan Klieboldra, akik 1999. április 20-án a Colorado állambeli Columbine gimnáziumban 12 diákot és egy tanárt öltek meg, és további 24 embert sebesítettek meg. Végül mindketten öngyilkosok lettek, és azóta több iskolai merénylő is „példaképként” tekintett rájuk.

Szeptember 26. és 29. között hivatalos gyászidőszakot rendeltek el Udmurtiában a 88-as számú iskola halálos áldozatainak emlékére.

A lövöldöző közvetlenül a támadás után bezárkózott az iskola egyik negyedik emeleti tantermébe, ahol agyonlőtte magát. Mivel az elkövetőnél nem voltak iratok, az orosz hatóságok egyelőre most próbálják megállapítani a személyazonosságát, jelentette a 112 nevű orosz Telegram-csatorna.

Az iskola ruhatárosa az Izvesztyia című orosz lapnak arról nyilatkozott, hogyan őrzik az oktatási intézményt.

A nő elmondása szerint az őrök két műszakban, nappal és éjszaka dolgoztak. Hozzátette, hogy társa, Tatjána nyomta meg a segélyhívó gombot.

Frissítés (12:52): Az orosz rendőrség közölte, hogy beazonosították a merénylőt: a 34 éves Artyom Kazancev lövöldözött az iskolában, amelynek egykor ő is diákja volt.

Az Izsevszkben született férfi otthonában jelenleg is zajlik a házkutatás, a nyomozók többek között a támadó ideológiai nézeteivel igyekeznek tisztában lenni.

Artyom Kazancevről azóta kiderült, hogy büntetlen előéletű, és korábban egy pszichiátriai gondozóban vették nyilvántartásba. A férfi mindössze néhány méterre lakott az iskolától, ahol vérfürdőt rendezett. 

A nyomozók az elkövető édesanyjával is beszéltek, aki reggel még látta a fiát, ám állítása szerint semmiféle tervről nem beszélt neki.

Frissítés (14:19):  a merénylet halálos áldozatainak száma 15-re emelkedett, közülük kilenc volt gyermek, és megsérült további 23 személy a 112 Telegram-csatorna frissített információi alapján.

Vlagyimir Putyint lesújtotta a tragédia

Az izsevszki iskolában történt lövöldözés „embertelen terrorcselekmény”, amelyet egy olyan férfi követett el, „aki nyilvánvalóan egy neofasiszta szervezethez tartozott” – nyilatkozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

„Putyin mélyen gyászolja a támadás áldozatait” – tette hozzá Peszkov.

„Tudjuk, hogy a világ más országaiban is történnek ilyen tragédiák, de számunkra ez nem lehet ok a megnyugvásra. Természetesen elemeznünk kell a biztonság szintjét és az eddig elfogadott intézkedések hatékonyságát” – idézte a TASZSZ orosz állami hírügynökség a szóvivőt.

Nem ez volt az első lövöldözés hétfőn Oroszországban

Az Irkutszk régióban található Uszt-Ilimszk városában egy férfi szeptember 26-án tüzet nyitott az egyik helyi sorozási irodában – értesült a Tajgainfo, amely egy Telegram-videót is közölt a lövöldözésről.

Az első híradások alapján a sorozóbizottság vezetője belehalt a lövöldözésbe, ám azóta a Tajgainfo úgy tudja, hogy a férfi mégis túlélte. Egy másik tiszt szintén megsebesült.

Az irkutszki rendőrség sajtóosztálya egyelőre csak annyival kommentálta az esetet, hogy információt gyűjtenek.

Az orosz sajtó arról is ír, hogy az elkövetőt, egy Ruslan Zinin nevű, 1997-ben született munkanélküli férfit azóta elfogtak. A szemtanúk állítása szerint a lövések leadása előtt azt mondja: „Senki sem fog harcolni, mindannyian most menjünk haza!”

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép:  A rendőrség az iskolai lövöldözés helyszínének közelében dolgozik Oroszországban, Izhevskben 2022. szeptember 26-án. Fotó: Stringer / Reuters)

Rovatok