Index Vakbarát Hírportál

Politikai viták közepette kezdődhet meg a palagáz-kitermelés Nagy-Britanniában

2022. szeptember 26., hétfő 09:28

Még a konzervatív képviselők körében is megosztónak számít az a javaslat, amely a helyi építési szabályok megkerülésével indítaná meg a palagáz és palaolaj kitermeléséhez szükséges rétegrepesztést. Az energetikai miniszter elkötelezett a fellelhető energiaforrások kiaknázása mellett, bírálóit pedig szerinte valójában a Kreml pénzeli.

Ismét engedélyezték Nagy-Britanniában a palagáz és palaolaj kitermeléséhez szükséges rétegrepesztést, melyet korábban a földrengések miatti aggodalom nyomán tiltották be az Egyesült Királyságban – írja tudósításában az Infostart.

A briteknél még 2019-ben hirdettek moratóriumot a földmozgásokat okozó, úgynevezett hidraulikus töréses vagy rétegrepesztéses technológiára, amivel felszínre lehet hozni a palagázt és -olajat.

Oroszország ukrajnai inváziója, valamint a Moszkva-ellenes szankciók azonban az orosz energiahordozóktól való elfordulásra késztetik Európát, ami az EU-ból kilépett britekre is hatással van.

A BBC szerint a Brit Geológiai Felmérőcsoport nevű szervezet új tudományos tanulmánya arról ír, hogy a technológia hatásai még mindig nem világosak. 2019-ben a Cuadrilla gázkitermelő cég palagáz és -olaj kitermelőhelyén, a Lancashire grófságban több mint 120 földmozgást regisztráltak, ám ezek közül valamennyi gyenge volt.

A kérdésben csütörtökön a brit parlamentben is kialakult egy hevesebb vita Jacob Rees-Mogg energetikai miniszter és Ed Miliband volt munkáspárti elnök, jelenlegi környezetvédelmi árnyékminiszter között.

Előbbi elmondta, hogy fontos minden, Nagy-Britanniában fellelhető energiaforrást kiaknázni, szemben azzal, hogy importálják. Miliband viszont azon az állásponton volt, hogy a saját palagáz nem csökkenti az energiaszámlákat.

Jacob Rees-Morg elképzelései saját párttársait is megosztják a Konzervatív Párton belül: a miniszter ugyanis, aki a helyi építési szabályok megkerülésével indíthatja meg a kitermelést. Rees-Morg a kritikákat hisztériaként értékelte, majd hozzátette: nekik nincs tudományos képzettségük, a palakitermelés ellenzőit pedig valójában „a Kreml pénzeli”.

Az ötletet ellenző képviselőket egyebek mellett az zavarja, hogy Liz Truss miniszterelnök nyári választási kampányában még azt ígérte, hogy a rétegrepesztést csak helyi egyetértés mellett újítanák fel.

Jelen állás szerint viszont a brit kormány „nemzeti fontosságú kitermelési projektekké” nyilváníthatja a palagáz-lelőhelyeket, amivel a szokásos építési engedélyeztetést is ki lehetne kerülni.

Rovatok