Index Vakbarát Hírportál

A jobboldal nyerte az olasz választásokat az exit poll adatok szerint

2022. szeptember 26., hétfő 07:00

Giorgia Meloni jobboldali vezető a szavazatok magas feldolgozása alapján úgy tűnik, győzelmet aratott az olaszországi választásokon, és jó úton halad afelé, hogy az ország első női miniszterelnöke legyen. A politikusra Európában gyanakvással tekintenek euroszkeptikus nézetei miatt.

Az olasz választók Giorgia Meloni neofasiszta gyökerekkel rendelkező euroszkeptikus pártját juttatták hatalomra, így az országban a második világháború óta valószínűleg az első szélsőjobboldali vezetésű kormány fog megalakulni a parlamenti választások hétfői részeredményei alapján − fogalmazott az AP hírügynökség.

Giorgia Meloni győzelmi beszédében ugyanakkor mérsékelt hangnemet ütött meg, miután a szavazóhelyiségek mintegy kétharmadában megszámlált szavazatokon alapuló előrejelzések szerint pártja, az Olaszország Testvérei megelőzte a többi jelöltet a vasárnapi szavazáson.

Ha arra kapunk meghívást, hogy kormányozzuk ezt a nemzetet, akkor ezt mindenkiért, minden olaszért fogjuk tenni, és azzal a céllal fogjuk tenni, hogy egyesítsük az ország népét. Olaszország minket választott. Nem fogjuk elárulni az országot, ahogyan soha nem is tettük

− mondta Meloni pártja római székházában.

Meloni felemelkedése az Európai Unió harmadik legnagyobb gazdaságában kritikus időszakban következik be, mivel a kontinens nagy része a megugró energiaszámlák, az ukrajnai háború hatása alatt vergődik, és próbára teszi a Nyugat elszántságát, hogy egységesen lépjen fel az orosz agresszióval szemben. A legutóbbi, 2018-as választáson Meloni pártja 4,4 százalékot szerzett. Pártja egy neofasiszta párt örökségéből kovácsolódott össze, amelyet nem sokkal a háború után a Benito Mussolini fasiszta diktátor iránt nosztalgiát érzők hoztak létre.

A vasárnapi választást az esedékesnél hat hónappal korábban tartották meg, miután Mario Draghi vírus alatti egységkormánya, amely széles körű népszerűségnek örvendett, július végén összeomlott, miután Salvini, Berlusconi és Conte pártjai visszavonták támogatásukat.

Giorgia Meloni ellenzékben tartotta pártját, az Olaszország Testvéreit, nem volt hajlandó csatlakozni sem Draghi egységkormányához, sem a Conte vezette két korábbi koalícióhoz.

Hetekig tarthat a kormányalakítás

A kormánykoalíció megalakítása Meloni jobboldali és jobbközép szövetségesei közreműködésével hetekig tarthat. Ha a 45 éves Meloni sikerrel jár, ő lenne az első nő az ország miniszterelnöki székében. A kormányalakítási kísérletre az olasz elnök ad megbízást, miután konzultált a pártok vezetőivel. Eközben Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi vezetője, akinek kormánya két hónappal ezelőtt összeomlott, ügyvivő miniszterelnöki szerepet tölt be. Meloni potenciális koalíciós partnerei között nézeteltérések merülhetnek fel.

Míg ő szilárdan kiállt Ukrajna fegyverrel való ellátása mellett, a jobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini, aki a háború előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök elkötelezett híve volt, aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a nyugati szankciók végül inkább Olaszország gazdasági érdekeit sérthetik, mint Oroszországét.

Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, aki szintén régóta Putyin pártján áll, azt mondta, hogy a jobbközép blokk koalíciójába való bevonása garantálná, hogy Olaszország szilárdan az Európai Unióban maradjon, és annak egyik legmegbízhatóbb tagja legyen.

Mivel az olasz háztartások és vállalkozások a tél közeledtével elképesztően magas energiaszámlákkal küzdenek, Meloni elzárkózott Salvini azon törekvésétől, hogy a már így is eladósodott Olaszország államadósságát több tízmilliárd euróval növelje az energiakrízis enyhítésére.

Meloni visszavett a retorikából

Tekintettel arra, hogy Meloni korábban bírálta a „brüsszeli bürokratákat”, és más jobboldali vezetőkhöz fűződő kapcsolataira, Európában nagy figyelem kísérte, hogy milyen kormánya lesz az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának. Meloni megvédte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, miután az Európai Bizottság a demokratikus aggályok és az uniós pénzekkel való rossz gazdálkodás miatti aggodalmak miatt a Magyarországnak nyújtott több milliárd eurós támogatás felfüggesztését javasolta − írja a hírügynökség. 

Miután a szavazást megelőző közvélemény-kutatások azt jelezték, hogy Meloni fog győzni, mérsékelni kezdte az „Isten, haza, család” hívószavakra alapuló retorikáját, nyilvánvalóan azért, hogy megnyugtassa az Európai Uniót és más nemzetközi partnereket, akik aggódnak euroszkepticizmusa miatt.

Ez a felelősségtudat ideje

− mondta Meloni az olasz televízióban, és „különösen bonyolultnak” minősítette Olaszország és az Európai Unió helyzetét. Giorgia Meloni kampányában bírálta az Európai Unió tisztviselőit, hogy túlságosan bürokratikusak, és fogadkozott, hogy megvédi Olaszország nemzeti érdekeit, ha azok ellentétesek az uniós politikával.

A vasárnapi szavazáson a szavazóhelyiségek közel kétharmadában megszámlált szavazatok alapján készült előrejelzések szerint Meloni Olaszország Testvérei pártja a szavazatok mintegy 25,7 százalékát szerezné meg.

Ehhez képest a legközelebbi kihívó, Enrico Letta volt miniszterelnök balközép Demokrata Pártja 19,3 százalékot ért el. Salvini Ligája az előrejelzések szerint a szavazatok 8,6 százalékát szerezné meg, ami nagyjából fele annak, amit a legutóbbi, 2018-as választáson szerzett. Berlusconi Forza Italia pártja, úgy tűnik, hogy 8 százalékot fog nyerni.

Érkeznek a gratulációk

Marine Le Pen francia politikus pártja is úgy üdvözölte az eredményt, mint „leckét az alázatból” az Európai Unió számára.

Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált a győzelemhez. 

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán a következőket írta:

Gratulálok Giorgia Meloninak és szövetségeseinek. Olaszországban visszatért a jobboldal!

 Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója azt írta, hogy 

nehéz időkben megbízható társak kellenek, közös világnézettel és hasonló válaszokkal Európa kihívásaival szemben. Ezért rendkívül fontos, hogy az EU egyik alapító tagállamában olyan patrióta pártok alakíthatnak előreláthatóan kormányt az exit poll adatok alapján, akikkel kölcsönösen számíthatunk egymásra.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára úgy fogalmazott, hogy

Olaszország előre megy, nem hátra! Jobbra tarts, újabb erős szövetségesünk van Európában! A brüsszeli fenyegetés nem működött, az olasz nép saját maga döntött arról, ki képviselje hazájában, Európában és a nagyvilágban.

Santiago Abascal, a spanyol szélsőjobboldali Vox ellenzéki párt vezetője pedig azt tweetelte, hogy „európaiak milliói helyezik reményüket Olaszországba”. Meloni „utat mutatott a szuverén nemzetek büszke és szabad Európája felé, amely képes együttműködni mindenki biztonsága és jóléte érdekében”.

Az olasz belügyminisztérium szerint a szavazásra jogosultak közel 64 százaléka ment el szavazni. Ez jóval alacsonyabb, mint a korábbi legalacsonyabb részvételi arány, a 2018-as 73 százalék.

(Borítókép: Giorgia Meloni Rómában 2022. szeptember 26-án. Fotó: Alessia Pierdomenico/Bloomberg/Getty Images)

Rovatok