Index Vakbarát Hírportál

Életveszélyes hurrikán elől menekítik az embereket Floridában

2022. szeptember 27., kedd 08:48

A floridai hatóságok kötelező evakuálási parancsot adtak ki Tampa lakosai számára az Ian hurrikánra való tekintettel, és arra figyelmeztetik a lakosokat, hogy hasonló utasításokat kaphatnak a következő napon is, mivel így készülnek fel a viharra.

Hétfő este erős széllökések érték Kuba déli partvidékét. Ian várhatóan valamikor szerdán éri el Florida nyugati partjait.

Florida evakuálási parancsot adott ki Tampa számára az Ian hurrikán miatt. Az Ian hétfőn kora reggel a Kajmán-szigetek közelében és Kuba nyugati részéhez közeledve olyan pályára állt, hogy a héten nagy hurrikánként érheti el Floridát.

Hillsborough megye, amelyhez Tampa egy része tartozik, hétfő reggel több mint 300 ezer ember számára adott ki kötelező evakuálási parancsot. A megyében keddtől az iskolákat is zárva tartják. A Tampától délre fekvő Sarasota megye és Pinellas megye tisztviselői figyelmeztették a lakosokat, hogy kedden evakuálási parancsra számíthatnak.

Életveszélyes vihar alakult ki

Az előrejelzések szerint a vihar gyorsan erősödik, és hétfőn késő este nagy hurrikánként – 3-as vagy annál erősebb kategóriájú hurrikánként – érte el Kubát, majd a Mexikói-öböl meleg vizei felett még erősebb, 4-es kategóriájú hurrikánná alakul, mielőtt szerdán elérné Florida nyugati, középső partvidékét.

Kuba szélsőséges hurrikán erejű szelekre, valamint életveszélyes viharhullámokra és heves esőzésekre számít

– mondta Daniel Brown, az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont vezető szakembere.

Hétfőn késő este a hurrikán elérte Kuba déli részét, és az ország leghíresebb dohányültetvényeinek közelében csapott le, és a BBC szerint további útvonalát egyelőre nem lehetett megállapítani.

Rovatok