Index Vakbarát Hírportál

Energiabeszerzési körúton járt az Öböl-menti országokban a német kancellár

2022. szeptember 27., kedd 20:18

Németország cseppfolyósított gáz importjáról írt alá megállapodást az Egyesült Arab Emírségekkel. Az első mennyiség az orosz szállításhoz képest egyelőre elenyésző, viszont a gáz ára évekre rögzített.

Az Emírségekből származó LNG, a cseppfolyósított földgáz első szállítmánya, 137 ezer köbméter decemberben érkezik az új brunsbütteli terminálba, Hamburg közelébe, ahol még javában épül egy új csővezeték. A szállítmány várhatóan idejekorán befut ahhoz, hogy Európa legnagyobb gazdaságában enyhítse a téli gázhiányt, és kezelje a Scholz által orosz energetikai „zsarolásnak” nevezett korlátozások következményeit.

Az érkező mennyiség egyelőre csepp a tengerben. A 137 ezer köbméter földgáz 822 millió kilowattórának felel meg. Ukrajna orosz megszállása előtt naponta akár 1,7 milliárd kilowattóra földgáz érkezett Oroszországból az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül – hasonlította össze az adatokat a Spiegel.

Az esseni székhelyű RWE energiaipari vállalat azonban hosszú távú, 2023-tól hatályos szerződést kötött arab partnerével, amelyben a gáz árát rögzítették, ezért a szerződés a jelenlegi piaci körülmények közepette kimondottan előnyös.

„Fontos mérföldkő” Németország LNG-ellátása szempontjából az üzlet – így értékelte a megállapodást az RWE.

Olaf Scholz kancellár emellett 33 ezer tonna gázolajat is vásárolt azonnali leszállításra, a szerződés pedig további havi 250 ezer tonna dízel importjára is kiterjed – jelentette a Politico. A körút után azonban pihenőre kényszerült, miután pozitív lett Covid-tesztje. Olaf Scholz átmenetileg home office-ból látja el a kancellári teendőket.

„Átvészeljük a telet”

Scholz az Öböl-menti országokban a német ipar energiaellátását tervezte biztosítani. Szaúd-Arábia után Scholz Katarba akart továbbutazni. A gazdag emírség Oroszország és Irán után a világ harmadik legnagyobb gáztartalékával rendelkezik, és a cseppfolyósított gáz vezető exportőre. Katarban egyelőre nem várható szerződéskötés.

Látogatásával egyidejűleg a francia TotalEnergies nagyszabású megállapodást jelentett be Katarral. Ennek keretében a francia energiaóriás egy új, cseppfolyósított földgáz exportálására alkalmas gázmező feltárásába fektet be, amelynek fejében 9,4 százalékos részesedést szerez a projektben.

A német LNG-üzlet csak egy kis részét pótolhatja annak az 56,3 milliárd köbméter gáznak, amit Oroszország 2020-ban szállított Németországba. A német energiaszolgáltatók az orosz gázt a világpiacon az utolsó pillanatban vásárolt gázzal igyekeztek pótolni, értelemszerűen jóval magasabb áron.

Németország azonban „átvészeli ezt a telet” – mondta nemrégiben Scholz.

Emberi jogi aggályok

Szaúd-Arábiában a koronaherceggel Németország potenciális energetikai beruházásairól tárgyalt. Mohamed bin Szalmánnak a feltételezések szerint nem kis szerepe volt Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró isztambuli meggyilkoltatásában.

„Megvitattunk minden olyan kérdést, amely a polgári és emberi jogokhoz kötődik” – így reagált Scholz arra a kérdésre, vajon felvetette-e Hasogdzsi megölését.

„Amilyen fontos Németország energiaellátásának biztosítása, ugyanolyan fontos az emberi jogok tiszteletben tartása világszerte. Nem lehet az egyikről tárgyalni anélkül, hogy a másikkal ne foglalkoznánk” – mondta Scholz látogatása előtt a Bundestag emberi jogi bizottságának elnöke, a liberális Renata Alt.

Fontos egyensúlyt teremteni az egyik oldalon az üzleti és energiabiztonsági érdekek, a másikon pedig az emberi jogi aggályok között – érvelt az Öböl-menti utazás előtt egy magas rangú német tisztviselő, aki szerint nem ítélkezhetnek harmadik ország felett.

Szilárd munkakapcsolatra van szükség, amelyben meg lehet és meg kell vitatni a nézeteltéréseket, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy Németország és a szaúdi királyság között „a partnerségi megközelítések egész sora létezik” – hangoztatta a tisztviselő.

(Borítókép: Olaf Scholz német kancellár Dohában találkozott az Egyesült Arab Emírségekkel 2022. szeptember 25-én. Fotó: Qatar News Agency / AFP)

Rovatok