Index Vakbarát Hírportál

Már jövőre üzembe helyezhetik a világ egyik legfontosabb gyárát

2022. szeptember 27., kedd 21:54

Az Egyesült Államokban épül meg a világ legnagyobb szén-dioxid-megkötő üzeme. A Project Bison névre keresztelt létesítmény már 2023-ban munkába állhat, és ha minden a tervek szerint halad, az évtized végére az évi ötmillió tonna szén-dioxid megkötésére és biztonságos föld alatti tárolására képes lesz.

Az üzem moduláris egységekből épül, ami a kivitelező szerint megkönnyíti a gyár méretnövelését. A szenet a környezeti levegőből fogják fel nagyméretű szűrők segítségével. A koncentrált szén-dioxidot ezután mélyen a föld alatt, a szabályozó hatóságok által még jóvá nem hagyott kutakban tárolják majd. Az üzemet megújuló energiával, például nap- vagy szélenergiával fogják működtetni.

Az eljárás megakadályozza, hogy a szén-dioxid a Föld légkörébe kerüljön, ahol hőt kötne meg, és tovább gyorsítaná a klímaválságot. Az elképzelés szerint a szén-dioxid-kibocsátó vállalatok úgynevezett „szén-dioxid-krediteket” vásárolhatnak a CarbonCapture nevű cégtől, hogy ezzel ellensúlyozzák saját kibocsátásukat.

Az elképzelést az elmúlt években nagy felhajtás övezte, a technológia azonban csak lassan indult be, és jelenleg messze nem képes ellensúlyozni a bolygó hatalmas szén-dioxid-kibocsátását. Sokan azzal érvelnek, hogy a  technológia – bár elvileg nagyszerű – nem ösztönzi aktívan az embereket és vállalatokat a kibocsátás csökkentésére.

A remények szerint a Project Bison körülbelül ugyanannyi szenet fog eltávolítani a levegőből, mint Nicaragua átlagos kibocsátása, írja a New Atlas.

Rovatok