Index Vakbarát Hírportál

Még mindig titkolják, miben halt meg Erzsébet királynő

2022. szeptember 28., szerda 15:32

A skót hatóságok titkolják, mi okozhatta II. Erzsébet halálát, és nem hajlandók kiadni a királynő halotti bizonyítványát sem.

Mint ismert, Erzsébet királynő szeptember elején halt meg a skóciai Balmoralban található kastélyában. A Daily Star szerint több brit lap is érdeklődött a hatóságoknál azzal kapcsolatban, mi okozta a királynő halálát, választ azonban senkinek sem adtak.

A Daily Star azt írja, hogy az illetékes kormányszerv, a National Records of Scotland (NRS) semmilyen ez irányú megkeresésre nem hajlandó reagálni. A lap szerint a skót kormány is kikérte már tőlük a királynő halotti bizonyítványát, de nekik sem adták ki,

holott ez olyan dokumentum, amelyet – a lap szerint – közérdekű adatigénylés esetén nyilvánosságra kellene bocsátaniuk.

Ez a helyzet első körben azért állhatott elő, mert a királynő nem Angliában halt meg. Az egyik, még 1836-ban hozott, de máig érvényes angol törvény szerint ugyanis az uralkodó halála kivételes esetnek számít, és ezért halálának okát és halotti bizonyítványát egyáltalán nem lenne szükséges nyilvánosságra hozni.

A skóciai törvények azonban teljesen máshogy szólnak, ott ugyanis a mérvadó törvény nem tesz különbséget az uralkodók esetében sem, és előírják, hogy minden, az országban történt halálesetet hét napon belül regisztrálni kell, és ki kell állítani róla a halotti bizonyítványt is.

A Daily Star szerint ennek ellenére az ügyben eljáró kormányszerv megtiltotta az alkalmazottainak, hogy bármilyen információt adjanak ki a sajtó részére ezzel kapcsolatban. A sajtómegkeresésekre válaszolva először még arra hivatkoztak, hogy a királynő halála utáni tíznapos gyászidőszak alatt nem adhatnak több információt, de az utána érkező megkereséseket is elutasították. 

A skót hivatal végül a sok megkeresés után annyit hajlandó volt elárulni egy nyilvános közleményben, hogy szeptember 16-án regisztrálták a királynő halálát a skóciai Aberdeenshire-ben, és azt is hozzátették, hogy az erről szóló halotti bizonyítvány kivonatát (de nem az eredeti dokumentumot) „a megfelelő időben nyilvánosságra hozzák majd”. Hogy miért csak a bizonyítvány kivonatát teszik közzé, és hogy pontosan mikor várható, azt nem akarták elárulni a sajtó megkeresésére. 

Mi derülhetne ki belőle? 

A dokumentumból nemcsak a királynő halának oka, hanem pontos ideje és dátuma is kiderülhetne. Az jóformán már most borítékolható, hogy a királynő a balmorali kastélyban halt meg, a halál időpontját illetően már kiderült, hogy valójában már órákkal a hivatalos bejelentés előtt.

Ami pedig a halál okát illeti, egy szakorvos azzal kapcsolatban is közölt néhány feltételezést korábban, méghozzá annak alapján, ami az II. Erzsébetről készült utolsó, nyilvánosságra hozott fotón látható.

(Borítókép: Emilio Morenatti – WPA Pool / Getty Images)

Rovatok