Index Vakbarát Hírportál

Kínától is függetlenedne Európa

2022. szeptember 28., szerda 12:37

Egy hamarosan elinduló program keretén belül az Európai Unió a Kínától való függését szeretné csökkenteni – már ami a ritkafémeket illeti.

Ezekre az anyagokra a csipgyártásnál, illetve az akkumulátoroknál van szükség, ezért Európa hamar hasonló helyzetben találhatná magát, mint az energiaimport ügyében. Bauxit, lítium, volfrám: ezek mind olyan ritkaságszámba menő ásványi anyagok, amelyekre nagyon nagy szükség van az európai zöldátmenet érdekében. Az Európai Bizottság szerint 2030-ra megduplázódhat az irántuk való kereslet, miközben Kína egyedüliként uralja a piacot. Ennek orvoslására készül lépéseket tenni az unió. 

A harminc kritikus jelentőségű nyersanyag közül 10 származási helye többnyire Kína. És Kína uralja a feldolgozóipart is világszerte. A ritkafémek 90 százalékát és a lítium 60 százalékát Kínában dolgozzák fel. El kell kerülnünk, hogy hasonló csapdába essünk, mint az olajtól és a gáztól való függőségünk

– mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök a New York-i Princeton Egyetemen tartott beszédében a múlt héten.

Ki kell építeni

Európa azonban képes arra, hogy csökkentse a függőséget, ezért nincs teljesen kiszolgáltatott helyzetben, hiszen Svédországban, Finnországban és Portugáliában is vannak lelőhelyek. A kitermelés előtt azonban még sok az akadály. 

Például Svédországban van egy nagy lelőhely, a befektetők egy évtizede próbálják kinyerni ezeket az anyagokat. Azonban a környezetvédelmi aggodalmak és a helyiek ellenkezése miatt ez eddig nem volt lehetséges

– közölte a brüsszeli Egmont Intézet kutatója, Tobias Gehrke. Már csak az is éveket vehet igénybe, hogy létrejöjjön az európai feldolgozóipar, de ehhez arra is szükség van, hogy csökkenjen Európa kiszolgáltatottsága. 

Nincs értelme a bányászatnak, ha utána Kínába küldjük a nyersanyagot feldolgozásra. Tehát a teljes termelési láncolatot kell kialakítani, beleértve a feldolgozást és a termékek fejlesztését is

– tette hozzá a szakértő. Az Európai Bizottság szerint a helyi termelés megerősítése mellett a ritkafémek újrahasznosításának is nagyobb szerepet kellene kapnia. Az uniós javaslatot a következő hónapokban mutathatják majd be. 

Rovatok