Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli bejelentést tett az Európai Bizottság: Jönnek az újabb szankciók

2022. szeptember 28., szerda 17:37

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán újabb, Oroszország elleni szankciókat jelentett be. Ezek között található egy olyan lépés is, amellyel maximálnák az Oroszországból érkező olaj árát. A lépésekről azonban még az európai állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsnak is döntenie kell.

Korábban még úgy értesült a külföldi sajtó, hogy az olajársapka valószínűleg nem lesz az újabb szankciós csomag része, mert a lépést össze akarják hangolni a G7 tagországainak döntéseivel. Az olajársapka ügyében viszont azóta a G7-országok is megegyeztek.

Emiatt kerülhetett elő a kérdés ismét az Európai Bizottság szerdai sajtótájékoztatóján. Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke – a Reuters szerint – a sajtótájékoztatón közölte, hogy milyen új lépésekre készülnek Oroszország ellen.

Reuters szerint Ursula von der Leyen a javaslatok bejelentése előtt azt mondta: az ukrajnai „népszavazások” eredményét semmilyen formában nem fogadják el, és azt is hozzátette: „megfizettetik” az orosz kormányzattal annak az árát, hogy az álnépszavazásokkal tovább eszkalálták az ukrajnai konfliktust.

Beterjesztünk egy új, Oroszország számára fájdalmas szankciókból álló csomagot

– mondta a sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen a fenti intézkedésekről. 

Mit lép a magyar kormány?

A kormány már több alkalommal jelezte, hogy nem hajlandó elfogadni az energiaügyet érintő szankciókat. Szijjártó Péter külügyminiszter külön is beszélt arról, hogy az ársapkát valójában „rejtett szankciónak” tartják – igaz, akkor még nem az olaj, hanem a gáz árának maximálása volt terítéken.

Ahhoz, hogy a lépést elfogadják, mind a 27 uniós tagállam támogatására szükség lenne, vagyis a magyar kormánynak az Európai Tanács október eleji ülésén lehetősége lesz arra, hogy ismét megvétózza az Európai Bizottság javaslatát. 

(Borítókép: Az Európai Bizottság plenáris ülése Strasbourgban, Kelet-Franciaországban 2022. szeptember 14-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

Rovatok