Index Vakbarát Hírportál

A világűrből is látszik a pusztító hurrikán

2022. szeptember 28., szerda 17:48

Félelmetes műholdfelvételeken látszik, ahogy villámok szikráztak az Ian hurrikán hatalmas forgataga körül, amint a pusztító vihar szerdán Florida felé vette az irányt, miután már Kubában is elment az áramszolgáltatás.

Műholdfelvételek mutatják az Ian hurrikán közeledését Florida felé. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal által készített időzített felvételek abban az időszakban készültek, amikor több mint 2,5 millió embert szólítottak fel evakuálásra, hogy megmeneküljenek a vihar elől, mielőtt várhatóan szerda késő este elérné az államot.

Más űrfelvételek azt mutatták, hogy a vihar hatalmas pusztítást végzett a Földön, miközben keresztülhaladt a Karib-tengeren.

A légierő hurrikánvadászai szerint az Ian rendkívül veszélyes, 4-es kategóriájú hurrikánná erősödött

– közölte az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont Miamiban szerda reggel 5 órakor.

Katasztrofális szélkárokat jósolnak

Várhatóan életveszélyes viharhullámokat, katasztrofális szeleket és áradásokat okoz Floridában – figyelmeztetett a hurrikánközpont. A légierő tartalékos Hurrikánvadász repülőgépének legfrissebb adatai azt jelzik, hogy a maximálisan fenntartható szélerősség óránként 225 kilométer közelébe emelkedett, a széllökések pedig még nagyobbak. Az előrejelzések szerint az Ian rendkívül veszélyes, nagy hurrikánként közelíti meg Florida nyugati partjait – figyelmeztetett a központ.

Az előrejelzések szerint a hurrikán középpontja szerda este és csütörtök reggel Florida középső része fölött mozog, és csütörtök késő estére az Atlanti-óceán nyugati része fölé emelkedik.

Katasztrofális szélkárok valószínűsíthetők ott, ahol az Ian magja a szárazföld felé mozog – hangsúlyozta a hurrikánközpont.

Az állam nagyjából 220 kilométeres területére hurrikánriasztás adtak ki, amely Fort Myerst, valamint Tampát és Szentpétervárat is érinti, amelyeket 1921 óta először érhet közvetlenül hurrikán. Georgia és Dél-Karolina egyes részein szombatig szintén áradó esőzések és némi parti hullámzás várható. Brian Kemp, Georgia állam kormányzója előzetesen vészhelyzetet hirdetett, és szükség esetén a Nemzeti Gárda ötszáz katonáját rendelte készenlétbe – írja a New York Post.

A vihar lassú, ijesztő közeledése az Egyesült Államok felé akkor kezdődött, amikor a pusztítás már Kubában is megjelent, ahol az egész 11 milliós sziget áram nélkül maradt szerda kora reggel.

(Borítókép: Erős szél és heves esőzés zúdult Florida egyik partszakaszára 2022. szeptember 27-én. Fotó: Stringer / Reuters)

Rovatok