Index Vakbarát Hírportál

India terrorizmussal vádolja az Indiai Népi Front nevű csoportosulást

2022. szeptember 28., szerda 10:45

India szerdán törvénytelennek nyilvánította az Indiai Népi Front nevű iszlám csoportot és annak leányvállalatait. A hatóságok terrorizmussal vádolják őket, és öt évre betiltották a működésüket, miután több mint 100 tagjukat őrizetbe vették ebben a hónapban.

Az Indiai Népi Front (PFI) egyelőre nem kommentálta a hatóságok intézkedéseit, de a már betiltott hallgatói részlege, a Campus Front of India szerint ez pusztán csak politikai bosszú, és a propaganda eredménye. „Mi a hindu nemzet koncepciója ellen vagyunk, a fasizmus ellen, nem pedig India ellen” – mondta Imran PJ, a szervezet titkára a Reutersnek. 

Le fogjuk küzdeni ezt a kihívást. Az öt év letelte után is újra fogjuk éleszteni az ideológiánkat. Megfontoljuk azt is, hogy bírósághoz forduljunk a tilalom miatt

– tette hozzá. Kedden az Indiai Népi Front határozottan visszautasította az erőszakos és nemzetellenes tevékenységgel összefüggő vádakat – írja a Reuters. Ugyanekkor országszerte razziát tartottak az irodáiban, és több tucat tagját vették őrizetbe. A Belügyminisztérium szerint a tiltás azért indokolt, mert a PFI és annak leányvállalatai „súlyos bűncselekményekben, például terrorizmusban és annak finanszírozásában vettek részt”. 

India teljes lakosságának 13 százalékát teszi ki a muszlim közösség, akik közül sokan elégedetlenek a miniszterelnök, Narendra Modi hindu nacionalista törekvéseivel. A miniszterelnök és pártja tagadta a diszkriminációval kapcsolatos vádakat, valamint rámutatott arra is, miszerint az ország minden lakója csak profitál abból, hogy a kormány a gazdasági fejlődésre és a szociális jóllétre törekszik.

A PFI-nek többek között olyan intézkedésekkel volt problémája, mint a 2019-ben hozott állampolgársági törvény, amely sok muszlim szerint diszkriminatívnak minősült. A tilalom valószínűleg felháborodást fog kiváltani a kormány ellenfeleinek a körében. Az Indiai Szociáldemokrata Párt (SDPI) – amely bizonyos kérdésekben együttműködik a PFI-vel – szerint a kormány komoly csapást mért a demokráciára és az emberi jogokra is.

A kormány visszaél a nyomozó ügynökségekkel és a törvényekkel annak érdekében, hogy elhallgattassa az ellenzéket és elriassza a közvéleményt a kritikától

– írta a szervezet a közleményében.

Rovatok