Index Vakbarát Hírportál

Több palesztin fegyveres életét vesztette egy tűzharcban

2022. szeptember 28., szerda 13:36

Legkevesebb négy palesztin fegyveres életét vesztette abban a tűzharcban, amely izraeli katonákkal tört ki Ciszjordánia északi részén, Dzseninben szerda reggel – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az izraeli biztonságiak körülvették két, terrormerényletekkel gyanúsított személy házát a dzsenini menekülttáborban, és éppen próbálták őket őrizetbe venni, amikor a tűzharc kitört. A palesztin halottak egyike Abed al-Hazem, az áprilisban Tel-Aviv központjában, a Dizengof térnél három izraeli életét kioltó terrorakció elkövetőjének fivére volt, másikuk pedig Ahmad Alavna, a Palesztin Hatóság (PH) biztonsági erőinek harcosa.

Ők ketten az izraeli biztonságiak szerint több lövöldözésben is részt vettek a közelmúltban, például szeptember elején a védelmi minisztérium egy munkagépére leadott lövésekben, és további fegyveres támadásokat is terveztek a jövőben. A palesztinok két további halálesetről és 44 sebesülésről, köztük számos súlyos esetről számoltak be a tűzharc végeztével. Az éjszaka folyamán további három körözött személyt vett őrizetbe az izraeli hadsereg Ciszjordániában – írja az MTI. 

Dzseninben a megszállók nyílt háborút folytatnak, amely nem tudta megtörni az ellenállást és táborának kiválóságát, és nem sikerült megakadályoznia annak terjedését

– nyilatkozta a történtekről a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet szóvivője, Hazem Kasszam. Az áprilisi tel-avivi merényletet elkövető Raed al-Hazem nevének nyilvánosságra hozását követően apja, Fathi al-Hazem szenvedélyes beszédet mondott háza erkélyén, amit több százan hallgattak, s az arról készült felvétel futótűzként terjedt el a palesztinok körében.

A következő években és napokban látni fogjátok a győzelmet és a változást. Allah meg fogja tisztítani az Al-Aksza-mecsetet a megszállók piszkától

– mondta többek közt Fathi al-Hazem, aki a PH nyugalmazott, egykori magasrangú biztonsági tisztje. Beszéde után a most szerdán megölt fiával, Abed al-Hazemmel együtt bujkálni kezdett a dzsenini menekülttáborban, mert a merénylő közvetlen családtagjaként attól tartottak, hogy kihallgatásra viszik őket az izraeli biztonsági hatóságok. Két fiával együtt körözés alatt áll a merénylet óta.

Rovatok